Доставят 237 млн. ваксини до края на май по програмата Covax

Това ще стане като част от ускоряване на процеса на разпределяне по света

03.03.2021 | 08:16 Редактор: Ралица Братанова
Доставят 237 млн. ваксини до края на май по програмата Covax

237 милиона дози ваксини срещу Ковид-19 ще бъдат доставени на 142 страни до края на май, съобщиха от международната програма за споделяне на ваксини Covax, която се осъществява под егидата на СЗО.

Това ще стане като част от ускоряване на процеса на разпределяне по света на наличните количества по програмата, предаде Ройтерс. 

В сроковете за доставката на ваксините, които са съвместно производство на AstraZeneca и Индийския серумен институт, е предвидено тя да се извърши на два етапа - първият започна миналия месец и ще продължи и през настоящия, а вторият ще обхване месеците април и май.

Същинското разпределение на препаратите по програмата започна миналата седмица, а първите страни, които получиха ваксини по нея бяха Гана и Кот д'Ивоар, информира БНР.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства инициативата като "безпрецедентно партньорство" и заяви, че Ангола, Камбоджа, Демократична република Конго и Нигерия могат да очакват днес доставки по механизма.  От Covax уточниха, че наред с първата партида от ваксините на AstraZeneca, през първото тримесечие на тази година се очаква да бъдат доставени и около 1,2 млн. дози от препарата на Pfizer/BioNTech.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК