РСМ потъна в скръб: Мъката по загиналите деца разкъсва учители и ученици 

В албанския квартал в Скопие ще има 16 погребения

24.11.2021 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Република Северна Македония е потънала в скръб след ужасната трагедия на АМ "Струма", в която загинаха 45 души - 12 от тях са деца от РСМ.

В тази кооперация живеят две фамилии. Едната от тях губи в трагедията 11 майки и деца. Всичките 5 деца учат в това училище. 

Метуш Мехмеди е учител по религия. Пред камерата ни застава той, защото директорката на училището още не може да се съвземе.

"Имаме момиче втори клас, имаме шести клас - едно, осми - едно, в девети - две. Това за нас е много трагично", сподели Метуш.

В тази паралелка доскоро са учили 33 деца. Днес вече са 32. В някои класове има и повече загинали. 

"От моя клас загинаха две деца. Те бяха братовчеди, бащите им бяха братя. Трагично е! Много болка. Децата плачат. Бяха много добри, отличници, много дисциплинарни и културни", каза учителят по география Камил Имери.

В албанския квартал в Скопие ще има 16 погребения. Общината се опитва да помогне на семействата на загиналите. 

"Искаме да издействаме пари, за да помогнем на семействата. С такива предизвикателства не сме се сблъсквали. Гледаме да помагаме като община - при земетресението в Албания, за Ковид пандемията, но такова чудо не сме имали", разказа кметът на район Чаир в Скопие Висар Ганиу.

В Северна Македония втори ден знамената са спуснати наполовина. Заради траура музиката навсякъде е приглушена, а развлекателните мероприятия- са отменени. 

"Огромна благодарност към България, че обявихте ден на траур. И още по-голяма благодарност, че толкова рано дойдохте да ни посетите. Това не се забравя", каза пред камерата ни учителят по физическо възпитание Ради Илиевски. 

А датата 23 ноември остава изписана с черни букви в паметта на нашите съседи.

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК