България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Христо Радков: Причините за инцидента с автобуса ще останат тайна

Председателят на БОШ би насочил разследването към изясняване на причината за пожара

24.11.2021 | 08:18 Редактор: Здравко Черкезов

Председателят на Българското обединение на шофьорите (БОШ) Христо Радков вчера е бил в близост до фатално катастрофиралия автобус, отнел живота на 45 души. Според него причините за настъпването на този инцидент ще останат в тайна.

"Исках да видя по косвени белези какво можем да предположим. В момента вървим само на предположения и догадки, така ще остане до края, защото автобусът е изгорял. Ако питате с каква скорост е карал, не може да кажем. Тахографът е изгорял тотално, телата са много силно овъглени, което значи, че шофьорът, и да е получил инфаркт – няма как да разберем, защото аутопсия не може да бъде направена", обясни пътният експерт в "България сутрин".

По думите на Радков, самата катастрофа не е чак толкова тежка, а многото жертви идват от пожара. Големият въпрос за него е какво предизвика огъня, като вчера пред "Денят ON AIR" той сподели и конспиративна теория.

"Очевидците казват, че са чули взрив. Нафтата не предизвиква такъв огън, нещо друго е горяло с нея", смята председателят на БОШ.

Според Димитър Ганчев от Интернет общество "България", който често минава по участъка, самият път заблуждава шофьорите, тъй като дясната мантинела завива с по-голям ъгъл от самия завой.

"Човек губи ориентация къде се намира спрямо десния габарит на пътя. Водейки се по дясната му граница, човек се заблуждава къде започва завоят и къде свършва. Завоят започва по-рано и е по-остър, на човек му идва да отсече завоя и минава много близо до мантинелата. Пътят те подвежда да завиеш една идея по-рано, отколкото трябва", обясни Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Радков обаче е категоричен, че пътят не е виновен за инцидента. "Този път е пуснат в експлоатация от 15 години и при положение, че няма други инциденти – не е от пътя", подчерта председателят на БОШ.

Радков би насочил разследването към изясняване на причината за пожара.

"Какво е предизвикало този голям пожар? Не може да бъде от нафтата. Много е лесно да се изследват металните материали, които са по-дебели, и да се разбере температурата на огъня. Но аз силно се съмнявам, че някой ще го проведе", каза пътният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК