България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очевидец разказа за ужаса на АМ "Струма" и причините за катастрофата

Неопитен шофьор е карал с несъобразена скорост, смята Васко Пиргов

24.11.2021 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

На мястото на катастрофата на 30-ия км на АМ "Струма и днес има полицейски патрул, който спира движението. Магистралата към Благоевград остава затворена и през днешния ден. 

Пуснато е движението от Благоевград към София. Трафикът беше пуснат тази нощ, след като изгорелият автобус беше изтеглен на паркинг в Перник. Шофьорите трябва да използват обходния маршрут. В посока Дупница движението се осъществява през обходен маршрут: п.в. Даскалово – Перник – Радомир - п.в. Долна Диканя. 

Фирмата превозвач излезе с позиция, в която изразява съпричастност към всички близки и семействата на жертвите от ужасния инцидент. Властите в РСМ пък съобщиха, че автобусът не е имал лиценз за международен превоз на пътници. Започва процедура по отнема на разрешителното на фирмата превозвач.

Васко Пиргов е очевидец на фаталния инцидент. Пред камерата на Bulgaria ON AIR той призова всички българи да бъдем по-тихи от водата и по-ниски от тревата в днешния ден на национален траур. 

"Още не мога да осъзная това, което видях, това е шок. Тук бяха полицаи и пожарникари - никой не искаше да се обърне към автобуса, защото гледката беше потресаваща. Според мен причината за катастрофата първо е несъобразената скорост спрямо пътната обстановка. Изключвам версията за заспиване на шофьора", разказа Пиргов.

Той отхвърли и версията, че неправилно поставен знак е довел до фаталния инцидент. Допуска, че шумящата маркировка е бил чута от водача на автобуса. 

"Шофьорът е получил предупреждение, че влиза в друга лента. Движил се е с над 100 км/ч. Тътенът е от срязването на предна дясна гума и след това започва трагедията. Гумата се е разпаднала на парчета", каза още Пиргов в ефира на "България сутрин"

На мнение е, че в случая става въпрос за слаба квалификация на шофьора, който по думите му е доста неопитен. Един изпитан шофьор никога не би допуснал тази катастрофа, убеден е Пиргов.

"Леко ръмеше, но от София дойдох за 25 минути. По това време на денонощието магистралата не е натоварена. Може би това го е затруднило, защото е друго, когато виждаш габаритите на колите отпред. Грешката на фирмата-превозвач - първият и последният автобус винаги трябва да имат връзка", подчерта очевидецът на катастрофата.

"Автобусът се врязва челно в мантинелата. Дизелът е трудно запалима течност. Най-напред сигурно са се задушили и са били леко омаяни, но е било фатално, защото няма време за реакция", посочи още Пиргов.

По-късно днес ще бъде дадена информация от болница "Пирогов" за състоянието на пострадалите при тежката катастрофа. Вчера беше съобщено, че седмината оцелели са с изгаряния, но без опасност за живота. Те ще бъдат изпратени за лечение в Северна Македония, когато състоянието им бъде стабилизирано.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК