Ден на траур: България скърби за жертвите от Рояк и АМ "Струма"

Автобусът, който избухна в пламъци, беше изтеглен на паркинг в Перник

24.11.2021 | 07:04 Редактор: Искра Ангелова
Ден на траур: България скърби за жертвите от Рояк и АМ

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите на пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк и на тежката катастрофа на магистрала "Струма".

Флаговете на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. Властите в Северна Македония обявиха тридневен траур. Автобусът, който избухна в пламъци, беше изтеглен на паркинг в Перник снощи. 

45 души от западната ни съседка загинаха в горящото превозно средство на връщане от екскурзия в Турция. 12 от тях са деца. 7 души са успели да се спасят от изгарящия автобус.

Те са настанени в "Пирогов" с изгаряния, но без опасност за живота. Ще бъдат изпратени за лечение в Република Северна Македония, когато състоянието им бъде стабилизирано. 

Работи се по две основни версии за тежкия инцидент – човешка грешка или техническа неизправност. Имало е взрив, причината за който не е установена. 

Часове по-рано деветима души загинаха при пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк. Основната версия за инцидента е неизправност в електрическата инсталация. Държавата ще подпомогне семействата на жертвите и оцелелите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК