Автобусът-ковчег от АМ "Струма" не е имал лиценз за международен превоз на пътници

Последният технически преглед е направен на 5 октомври

24.11.2021 | 07:45 Редактор: Искра Ангелова

Невиждана досега трагедия в историята ни. 45 души загинаха на АМ "Струма", след като автобус с македонска регистрация катастрофира и се запали.

В Северна Македония беше даден брифинг, от който се разбраха допълнителни факти за фирмата. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че последният технически преглед е направен на 5 октомври, месец преди инцидента.

А министърът на транспорта Благой Бочварски съобщи, че след проверка е установено, че конкретният автобус не е вписан в регистрите и няма разрешение да прави международен превоз на пътници.

"Беса Транс" е фирмата, която е изпълнила курса и е собственик на автобусите. Тя има регистрирани 4 автобуса, но фаталният не е сред тях. Останалата документация иначе е изрядна.

Властите в Северна Македония са категорични, че при проверка на граничния пункт е трябвало да бъде спрян, но това не се е случило.

Във вторник пред офиса на фирмата се събраха близки на десетките загинали в инцидента.

Беким Хаджиу се казва собственикът на фирмата, а късно вечерта във вторник във Facebook профила на дружеството излязоха с позиция. Те заявиха, че ще поддържат връзка с българските власти, за да разберат какви са причините за инцидента. И допълниха, че не са отговорили на близките на жертвите, тъй като и те самите са били в шок.

В района на офиса на фирмата все още има полицаи.

А междувременно стана ясно, че Министерството на транспорта в Скопие започва процедура за отнемане на разрешителното на "Беса Транс". 

Общо четири туристически автобуса на същата фирма са пътували от Истанбул до Скопие. Другите три автобуса са се прибрали успешно. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Електра
преди 2 години
Дори това да е така и всичко да е ясно, не е ясно защо Комитката и ПедеРашков не подават ОСТАВКА, и защо още търпим вредното каунско правителство. НПО тата това и чакат, да се случи поредното нещастие или катастрофа, за да се нахвърлят като мършоядни хиени над труп, с една единствена цел лично обогатяване. Да не мислите, че уволнените катаджии милиционери, от така наречения институт за безопасност мислят за вас, или работят доброволно без възнаграждения за вас... Сигнализирай за неуместен коментар