Хаос със заявленията за уседналост във Великобритания след Brexit

Засега правителството прилага гъвкав подход

23.11.2021 | 12:51 Редактор: Теодора Патронова
Хаос със заявленията за уседналост във Великобритания след Brexit

Великобритания ще позволи хиляди граждани на ЕС да останат дълго след излизането от Съюза. Кандидатстването за възможността все още продължава месеци след изтичането на крайния срок, установен от правителството. Това е ясен сигнал, че компаниите ще продължат да се възползват от възможността да наемат небритански граждани и без така нареченият статут за уседналост. 

Само миналия месец британското вътрешно министерство получи почти 65 000 молби от граждани на ЕС за оставане в страната, сочат данни на Bloomberg LP, позовавайки се на официални данни. Така общият брой получени заявления от 30 юни (когато бе обявеният краен срок) до днес стават над 236 000.

Изглежда правителството прилага гъвкав подход към закъснелите, поне засега. Все пак смесените сигнали и липсата на яснота, относно начина на работа от тук насетне, създават несигурност, особено за индустрии като хотелиерството, които разчитат на работници от Европейския съюз. 

Гражданите на ЕС се ползваха с правото да живеят и работят във Великобритания преди Brexit да влезе в сила през януари. След излизането на Великобритания от Блока, тези, които вече живеят в Обединеното кралство, трябваше да подадат документи, за да получат статут за уседналост и да имат право на пребиваване.  Тези, които нямат такъв статут, сега се нуждаят от виза, за да работят, живеят или учат във Великобритания.

Объркването около статута за уседналост добавя напрежение към и без това стагниращия пазар на труда във веригите за доставки на Великобритания. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК