Brexit ще нанесе по-тежки щети на британската икономика от пандемията?

Излизането на страната от ЕС ще понижи дългосрочно БВП с 4%, посочват от Службата за бюджетна отговорност

30.10.2021 | 11:34 Редактор: Жаклина Иванова
Brexit ще нанесе по-тежки щети на британската икономика от пандемията?

Brexit ще нанесе по-тежки щети на британската икономика дори и от пандемията, предупреди Службата за бюджетна отговорност (OBR). Тя е независим орган за фискален надзор в Обединеното кралство. Нейният ръководител Ричард Хюс заяви пред BBC, че излизането на страната от ЕС ще понижи дългосрочно брутния вътрешен продукт (БВП) с 4%. А пандемията от Ковид-19 ще намали БВП на страната с още 2%, твърди той.

В този смисъл Brexit ще се отрази на икономиката на Великобритания по-зле и от пандемията.

"Дългосрочно въздействието на Брекзит ще бъде по-лошо, отколкото това на пандемията", подчерта Хюс.

В последната си оценка съвещателният надзорен орган стигна до извода, че проблемите с доставките, причинени от затегнатите имиграционни закони, както и митата и бюрокрацията са влошили значително положението във Великобритания, пише DW.

Тази сряда финансовият министър Риши Сунак представи актуализация на бюджета на страната, предвиждащ милиардни помощи за редица икономически отрасли, както и повишение на данъците.

Службата за бюджетна отговорност предупреди още, че разходите за издръжка на живота могат да се повишат рекордно за последните 30 години, а инфлацията може да достигне 5%. Междувременно вестник "Таймс" определи като огромно очакваното увеличение на данъците, а булевардното издание "Сън" говори за "епидемия на правителствените разходи".

В същото време финансовият министър Риши Сунак смята, че през 2022 година британската икономика ще се върне към нивата си от преди пандемията, а ръстът ще достигне 6,5% през тази, и нови 6% през следващата година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК