Противници и поддръжници на Brexit чакат с часове за бензин и гледат празните рафтове

Бензиностанциите останаха без гориво, лавиците в супермаркетите опустяха

30.09.2021 | 11:37 Редактор: Жаклина Иванова
Противници и поддръжници на Brexit чакат с часове за бензин и гледат празните рафтове

Сега британците поне са обединени в едно: противници и поддръжници на Brexit чакат заедно на опашка за бензин и час по час проверяват празните рафтове в магазините. А беше ясно, че излизането от ЕС си има цена.

По време на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС редица известни публични личности се изстъпиха с красиви обещания, че Brexit ще окаже приказно въздействие върху Острова. За възможните отрицателни последици никой не говореше, включително и най-изявеният привърженик на Brexit - сегашният британски премиер.

Високата цена на Brexit

Така повечето участници в референдума гласуваха за стъпката, с която Великобритания "си връща контрола" над собствените граници. Сега обаче и англичаните (а не само северноирландците, както беше доскоро) на гърба си усетиха, че излизането от ЕС си има цена: бензиностанциите останаха без гориво, лавиците в супермаркетите опустяха.

Защо се получи така? Най-вече поради напускането на шофьорите-чужденци, които след Brexit си тръгнаха от Великобритания - къде доброволно, къде по принуда. Така че сега правителството иска дори да мобилизира войници, които да карат цистерните и камионите, пише DW.

Това вече намирисва на извънредно положение и за пореден път доказва, че има огромна разлика дали си член на общия пазар или не си. Тъкмо по тази причина тогавашният министър-председател Тереза Мей през цялото време на преговорите беше благосклонна към идеята Обединеното кралство и занапред да остане вътре в големия общ пазар.

Сметката плащат гражданите

Сега обаче сметката плащат гражданите. Както онези, които повярваха на брекзитската пропаганда, така и хората, които гласуваха против напускането на ЕС. Днес тези две групи са обединени в едно: и едните, и другите чакат на опашки за няколко литра бензин и час по час проверяват празните рафтове в магазините.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Тези го закъсаха- както се очакваше Сигнализирай за неуместен коментар