"Искахте Brexit, ето ви Brexit" - британците се скараха заради недостига на бензин и храна

Драматичният недостиг на бензин и храни във Великобритания в резултат от Brexit нажежи страстите

28.09.2021 | 16:24 Редактор: Жаклина Иванова

"Е, брекзитъри, просветна ли ви най-после?": драматичният недостиг на бензин и храни във Великобритания в резултат от Brexit нажежи страстите в страната. Този кратък подбор на цитати го илюстрира:

"Е, брекзитъри, просветна ли ви най-после?"

Пише го Twitter не кой да е, а лорд Кенет Кларк, бивш депутат и министър от Консервативната партия във Великобритания. Партията, която наложи Brexit. Пишат го и много други: Искахте да излезем от ЕС - ето ви сега последствията.

"Нищо общо със здравия разум"

Британци, които от години живеят в Испания, водиха упорити битки срещу Brexit, а накрая се принудиха панически да си вадят испански паспорти. Техният бунт срещу нелепия вот на едно малцинство в Обединеното кралство, оказало се в позицията да наклони везните на референдума, продължава и до днес в социалните мрежи. А заради драматичния недостиг на бензин и на хранителни продукти на Острова в момента, британските дискусии там са нажежени до бяло. Една кратка подборка без претенции за представителност илюстрира сегашното състояние на духовете.

Не без злорадство безчет британци, които живеят в Ирландия или континентална Европа, обясняват на своите сънародници колко приятно е чувството да посетиш бензиностанцията и да си заредиш догоре резервоара. Но натякването не помага, пише с горчивина една потребителка в rwitter - то нито ще промени фактите, нито ще накара заклетите привърженици на Brexit да ревизират мнението си, пише DW.

"Защото Brexit беше емоционална реакция, която нямаше нищо общо с икономическите реалности, със здравия разум и с осъзнаването на последствията. А медиите просто яхнаха тази вълна - неслучайно днес същите тези медии изобщо не споменават, че за сегашните проблеми е виновен именно Brexit", обобщава в отговор друг участник в дискусията.

За "здравия разум" става дума и в следващия коментар: "Правителството ни каза да не вярваме на фактите и на експертите. Трябва да се доверяваме единствено на здравия си разум и на ксенофобията".

"Това самоунищожение"

"Шепа милиардери излъгаха хората, че ЕС ги лишава от права, докато всъщност тези хора живееха доста охолно в ЕС. Накараха ги да гласуват за това самоунищожение, само за да могат милиардерите да се предпазят от повече регулация и да не трябва да плащат по-справедливи данъци", припомня друг потребител.

Да, Brexit беше лоша идея, пишат в социалните мрежи много британци. И отново и отново припомнят, че вотът изобщо не беше рационален: "Brexit е култ, Brexit е религия".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК