Растящи сметки и празни рафтове - как Ковид-19 и Brexit пречупиха Великобритания?

По данни на BBC за последната година цените на зеленчуците са скочили поне три пъти

18.09.2021 | 21:12 Редактор: Жаклина Иванова
Растящи сметки и празни рафтове - как Ковид-19 и Brexit пречупиха Великобритания?

Растящи сметки, празни рафтове, употребявани автомобили, които са по-скъпи от нови, и семейства, които ще посрещнат Коледа без играчки за децата си, - Великобритания е изправена пред фалит от "перфектната буря" - съчетание от Ковид-19, Brexit и скочилите цени на бензина. Тези три фактора ще оставят семействата с хиляди евро по-бедни спрямо предходните години, пише Дейли Мейл.

Според различни изчисления увеличението на разходите за живот е скочило с поне 1500 британски лири годишно.

Липсата на шофьори на камиони за доставка, което е огромен проблем на Острова в последните месеци, в крайна сметка доведе до празни рафтове по магазините. Повишаването на цената на газа пък принуди голяма част от промишленото производство да бъде спряно заради емисиите на въглероден диоксид. Цената на газа е ключова за производството и транспорта на хранителни продукти към супермаркетите, сред които хляб и месо, бира и газирани напитки.

По данни на BBC за последната година цените на зеленчуците са скочили поне три пъти.

Липсата на предлагане на стоки по магазините идва на фона на нарастващите битови сметки за милиони семейства. Разходите на домакинствата са скочили с повече от 125 паунда на месец, което е своеобразен негативен рекорд в последните 10 години, пише БГНЕС.

Два от най-големите заводи за изкуствени торове във Великобритания - в Тийсайд и в Чешир, които използват природен газ за производство на амониев нитрат, са затворени. Торовете се ползват от фермерите за наторяване на плодове и зеленчуци, а това поставя под въпрос и бъдещата реколта догодина.

На множество двустранни срещи между бизнеса и правителството производителите на стоки в различни сфери поискаха държавата да субсидира част от цената на газа, за да намали вредните последици за британците.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК