Великобритания отказа да се включи във важна екологична сделка

Споразумението щеше да принуди Лондон да прекрати милиарди лири субсидии за сектора на изкопаемите горива

12.11.2021 | 15:50 Редактор: Жаклина Иванова
Великобритания отказа да се включи във важна екологична сделка

Лидерската позиция на Великобритания в борбата с изменението на климата е под въпрос, тъй като управляващите потвърдиха, че държавата няма да се присъедини към иницииран от Нова Зеландия зелен търговски пакт. Споразумението щеше да принуди Лондон да прекрати милиарди лири субсидии за сектора на изкопаемите горива.

Британските министри и официални лица казват, че Обединеното кралство няма да се присъедини към Споразумението за изменението на климата, търговията и устойчивостта (ACCTS). Те искат да запазят субсидиите. както и определени тарифи за екологично чисти зелени стоки и услуги, които сделката би премахнала.

Обединеното кралство иска да използва тези мита като разменна монета в бъдещи търговски преговори, казаха министрите.

Понастоящем Великобритания подкрепя индустрията на изкопаемите горива чрез данъчни облекчения и субсидии за проучване и научноизследователска и развойна дейност в размер от £10 милиарда годишно, според последните данни на ОИСР.

"Препоръчах на тогава държавния секретар Лиз Тръс да не подписваме", казва пред Politico правителствен служител, който знае за решението на Обединеното кралство да не се присъедини към ACCTS. Министерството на международната търговия на Обединеното кралство заяви, че не се стреми да се присъедини към ACCTS и при наследника на Тръс като търговски секретар Ан-Мари Тревелиян.

Разкритията идват в момент, в който премиерът Борис Джонсън се намеси в преговорите късно тази сряда в опит да спаси преговорите от разпадане. Нещо повече, предложеното от Обединеното кралство споразумение "призовава страните да ускорят постепенното премахване на въглищата и субсидиите за изкопаеми горива".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК