Учени: Спешно трябва да се спре глобалното затопляне, последиците са необратими

Според ООН поетите до момента ангажименти все още могат да доведат до "катастрофално" затопляне

11.11.2021 | 16:38 Редактор: Жаклина Иванова
Учени: Спешно трябва да се спре глобалното затопляне, последиците са необратими

Повече от 200 учени призоваха участниците в срещата на върха COP26 в четвъртък да предприемат незабавни действия за спиране на глобалното затопляне, като предупредиха в отворено писмо, че някои последици от изменението на климата са "необратими" за поколенията.

Основната задача на срещата в Глазгоу е да се изпълни Парижкото споразумение, чиято цел е да се ограничи повишаването на температурата до 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Но тъй като преговорите навлизат в последните си дни, според ООН поетите до момента ангажименти все още могат да доведат до "катастрофално" затопляне с до 2,7 градуса по Целзий до 2100 г.

"Ние, учените в областта на климата, подчертаваме, че са необходими незабавни, решителни, бързи, устойчиви и широкомащабни действия", за да се задържи затоплянето в рамките на целта от Париж", се казва в писмото, подписано от учени от цял свят.

През август докладът с "червен код" на най-големия световен научен орган по въпросите на климата - Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) - предупреди, че средната температура на Земята ще достигне прага от 1,5 °C около 2030 г., т.е. десетилетие по-рано, отколкото се прогнозираше само преди три години.

За да не се стигне до превишаване на тази температурна цел, според IPCC емисиите трябва да намалеят с 45% през това десетилетие.

В отвореното писмо от четвъртък, подписано от някои от авторите на доклада на IPCC, делегатите в Глазгоу са призовани да "признаят напълно", събраните от тях научни доказателства за сериозните заплахи, породени от изменението на климата.

"COP26 е исторически момент за съдбата на климата, обществата и екосистемите, тъй като човешките дейности вече са затоплили планетата с около 1,1 градуса по Целзий, а бъдещите емисии на парникови газове ще определят бъдещото допълнително затопляне", се казва в писмата.

Затоплянето на атмосферата вече засилва екстремните метеорологични явления, подлагайки общностите по света на по-интензивни пожари и суши, изселване и сериозни икономически трудности.

А емисиите продължават да се увеличават.

Една от последните оценки показа, че през 2021 г. световните емисии на въглероден диоксид ще се възстановят до нивата отпреди пандемията, информира БГНЕС.

"Кумулативните емисии на парникови газове към днешна дата вече ангажират нашата планета с ключови промени в климатичната система, засягащи човешкото общество и морските и сухоземните екосистеми, някои от които са необратими за идните поколения", се посочва в писмото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Спешно е ДРУГО
преди 2 години
ДА УРЕГУЛИРАТ финансовата и икономическа КРИЗА чрез ПОТИСКАНЕ и КОНТРОЛ и ЗАДУШАВАНЕ на ИКОНОМИКИТЕ на държавите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
:-))
преди 2 години
" Спешно трябва да се спре глобалното затопляне, последиците са необратими " :-))))) То бива глупости, ама ...И незабавно да се намали скоростта на въртене на Земята !! :-))) Сигнализирай за неуместен коментар