Защо е важно да ограничим глобалното затопляне до 1,5°С, а не до 2°С

"Климатичните промени вече засягат всеки регион по света", коментира Рейчъл Уорън

08.11.2021 | 22:30 Редактор: Здравко Черкезов
Защо е важно да ограничим глобалното затопляне до 1,5°С, а не до 2°С

По време на провеждащата се в Глазгоу климатична конференция всички изказващи се коментират колко е важно да бъде ограничено глобалното затопляне до 1,5°С спрямо прединдустриалните нива. Но само преди шест години в Париж учените говореха за ограничение с до 2°С до края на това столетие. Къде сме в момента по отношение на тези цели и защо е толкова важна тази разлика?

Ето какво разказват учени пред Ройтерс.

Днес глобалните температури са с 1,1°С по-високи спрямо прединдустриалните нива и всяко едно от последните четири десетилетия е по-топло спрямо всяко едно десетилетие от 1850 година насам. "Никога не сме имали толкова скоростно затопляне само за няколко десетилетия", коментира климатологът Даниела Якоб от Центъра за климатични услуги в Германия.

Според нея половин градус означава още по-екстремни събития, които се проявяват по-често, по-интензивно и по-продължително. Само през тази година проливни дъждове наводниха Китай и Западна Европа, а в Пасифика температурите бяха рекордно високи, имаше горски пожари в Средиземноморието, рекордна суша в части от Бразилия и т.н.

Тези събития причиниха смъртта на стотици хора и имаше и икономически последици - например заради сушата имаше недостиг на електроенергия в Бразилия, ограничен добив на въглища в Китай и унищожена земеделска продукция.

"Климатичните промени вече засягат всеки регион по света", коментира и Рейчъл Уорън от Университета на Източна Англия. Всяко повишение над 1,5° ще направи ситуацията още по-сериозна.

Горещите вълни например могат да станат по-чести и по-продължителни. Без човешката дейност екстремната горещина се случва веднъж на десетилетие, но при повишаване на температурите с 1,5°С тези събития ще се случват средно 4,1 пъти в едно десетилетие и 5,6 пъти, ако температурата се увеличи с 2°С. Ако се плъзнем по спиралата и допуснем затопляне с 4°С, то екстремни горещини ни чакат 9,4 пъти в рамките на едно десетилетие.

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК