Споразумението в Глазгоу дава зелена светлина за още обезлесяване?

България е една от 105-те държави, които се ангажираха с глобалния план за опазване на горите

02.11.2021 | 19:11 Редактор: Здравко Черкезов

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу. 

Според природозащитници обаче, декларацията на практика дава зелена светлина за още едно десетилетие на обезлесяване.

България е една от 105-те държави, които се ангажираха с глобалния план за опазване на горите. Споразумението предвижда инвестиция от над 19 млрд. долара за спиране на обезлесяването до 2030 г. Част от средствата ще отидат във фонд за тропическата гора в басейна на река Конго. 

"Европейската комисия ще предостави 1 млрд. евро за глобалния план за горите. 250 млн. от тях ще бъдат отделени специално за Конго",  заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Една от изненадите в сделката е включването на Бразилия, където под управлението на президента Болсонаро обезлесяването на дъждовната гора скочи драстично. Позитивен сигнал дадоха и 28 държави, които обещаха мерки за прекратяване на изсичането на гори с цел освобождаване на все по-големи пространства за животновъдство и отглеждане на соя, какао и маслена палма – едни от най-търсените продукти в световната търговия. 

"През юни тази година в рамките на проекта "Зелена Гана" в цялата страна бяха засадени над седем милиона дървета, което е много повече от планираните пет милиона. Следващата година си поставяме за цел да засадим минимум двадесет милиона дървета и вече сме започнали сериозна подготовка за това", обяви президентът на Гана Нана Акуфо-Адо.

Изсичането на дърветата допринася за изменението на климата, тъй като горите преработват огромни количества въглероден диоксид. Заради това експерти приветстваха споразумението, но предупредиха, че предишната сделка от 2014 г. изобщо не е успяла да забави процеса и че е необходимо поетите ангажименти да се спазват

В същото време повече от 80 държави подписаха и споразумение за намаляване на емисиите на метан с 30% до края на десетилетието

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК