"Последната надежда" в Глазгоу с големия отсъстващ – Китай

120 световни лидери търсят решение на глобалното затопляне

01.11.2021 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

Глазгоу събра световните лидери за 26-ата конференция на ООН за изменението на климата. Наричана "последната надежда" - срещата за климата в Глазгоу събра над 120 световни лидери в търсене на решение на глобалното затопляне. 

Британският премиер Борис Джонсън ги посрещна с призив кризата да бъде приета сериозно и сравни ситуацията с филм за Джеймс Бонд.

"Джеймс Бонд често попада в капан с машина, която може да сложи край на човечеството. Отчаяно се опитва да разбере как да я изключи, докато електронен часовник безмилостно отброява минутите до експлозията. Ние, скъпи световни лидери, днес сме в почти същата позиция. Но трагедията е, че това не е филм", каза Борис Джонсън.

Целта на конференцията е да бъде постигнато споразумение за предприемане на редица стъпки за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса или в най-лошия случай до 2 градуса до края на века. В момента обаче светът върви по пътя към повишаване с 2,7 градуса, което според ООН може да доведе до катастрофа. 

"Време е да кажем стига. Стига с жестокото третиране на биоразнообразието. Стига сме се самоубивали с въглерод. Стига с отношението към природата като към тоалетна. Стига на горенето, сондирането и копаенето по-надълбоко. Ние копаем собствените си гробове", заяви генералният секретар на ОНН Антониу Гутериш.

Откриването на конференцията и призивите за незабавни действия се случват само ден, след като като най-големите икономики - тези от Г-20, не успяха да се ангажират със спиране на нетните въглеродни емисии до 2050 г. Сянка на критичната среща за климата хвърли и отсъствието на Китай - най-големият световен замърсител.

Анализатори коментират, че напрежение повдигат и ключови въпроси, като финансирането на амбициозните планове.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пиетро
преди 2 години
Водопадите от думи няма да решат нищо. Зависимостта на политиците от парите на големия бизнес е създала порочна верига, която не може да бъде прекъсната. Конференцията в Глазгоу няма да донесе нищо, освен празни обещания. Прехвърлянето на световната иконимика на алтернативни енергийни източници не може да стане за по-малко от 30-40 години. Умни хора от Тойота вече заявиха, че ако Япония мине на електрически коли през 2035 г ще възникне огромен дефицит на ел. енергия. Сигнализирай за неуместен коментар