Европарламентът настоява за бързи действия в борбата с изменението на климата

Всички страни от Г-20 трябва да постигнат неутралност по отношение на климата до 2050 г.

21.10.2021 | 18:28 Редактор: Теодора Патронова
Европарламентът настоява за бързи действия в борбата с изменението на климата

Парламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата.

Парламентът прие позицията си относно Конференцията на ООН по изменението на климата COP26 в Глазгоу, която се провежда от 31 октомври до 12 ноември, с 527 гласа "за", 134 гласа "против" и 35 гласа "въздържал се".

В резолюцията членовете на ЕП изразяват загриженост, че националните цели, обявени в Париж през 2015 г., ще доведат до затопляне значително над три градуса до 2100 г. в сравнение с прединдустриалните нива. Те заявяват, че ЕС трябва да остане световен лидер в борбата с изменението на климата и че членовете на ЕП ще работят, за да гарантират, че пакетът на ЕС за климата "Подготвени за цел 55 до 2030 г." (Fit for 55 in 2030) е в пълно съответствие с Парижкото споразумение.

За да се ускори темпото на действията в областта на климата, евродепутатите искат ЕС да замени сегашния 10-годишен план с петгодишен срок за всички държави. Те също така заявяват, че всички преки и непреки субсидии за изкопаеми горива трябва да бъдат постепенно премахнати в ЕС до 2025 г. и призовават всички останали страни да предприемат подобни мерки.

Според членовете на ЕП всички държави от Г-20 трябва да покажат глобално лидерство и да се ангажират да постигнат неутралност по отношение на климата най-късно до 2050 . Те също така призовават Комисията да създаде международен клуб по въпросите на климата заедно с други големи емитенти на парникови газове (ПГ) с цел определяне на общи стандарти и повишаване на амбициите в целия свят, включително чрез общ механизъм за коригиране на въглеродните емисии по границите.

Те приветстват присъединяването на САЩ към Парижкото споразумение и ангажимента на президента Байдън да намали наполовина емисиите на парникови газове в САЩ до 2030 г. в сравнение с 2005 г. Евродепутатите очакват конкретни политически мерки и финансиране за постигането на тази цел.

Евродепутатите заявяват, че развитите страни трябва да изпълнят обещанието си да осигурят поне 100 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с изменението на климата в развиващите се страни, като тази сума трябва да се увеличи от 2025 г., когато и нововъзникващите икономики трябва да започнат да допринасят.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК