Климатични вандали: Свръхбогатите в света нанасят огромни вреди?

Те създават многократно повече вредни за климата парникови газове, отколкото останалата част от човечеството

05.11.2021 | 21:03 Редактор: Жаклина Иванова
Климатични вандали: Свръхбогатите в света нанасят огромни вреди?

Свръхбогаташите в света нанасят огромни вреди на климата. Организацията "Оксфам" ги нарича "климатични вандали", от чийто луксозен начин на живот страда бедната част от човечеството, изложена на природни катаклизми.

Свръхбогатите в света се държат като екологични вандали. Те създават многократно повече вредни за климата парникови газове, отколкото останалата част от човечеството. Това се казва в студия на организацията "Оксфам", представена на Световната конференция по климата в Глазгоу. Изследването се базира на проучвания на Института за европейска екологична политика (IEEP) и на Стокхолмския екологичен институт (SEI), пише DW.

За свръхбогати в изследването на "Оксфам" се смятат онези, които изкарват най-малко 172 000 долара (149 000 евро) годишно. Най-богатият 1% от населението на света, а това са по-малко от населението на цяла Германия (83 милиона души), според студията на "Оксфам", ще създава до 2030 година 16% от всички вредни за климата парникови емисии в света.

По думите на климатичния експерт на "Оксфам" Нафкоте Даби, "един малък елит си присвоява правото да разрушава нашия климат".

На обратния полюс е по-бедната част от световното население. Създаваните от нея парникови газове на глава от населението ще останат до 2030 далеч под нивото, което позволява да се спази обявената цел от максимум 1,5 градуса затопляне на земната атмосфера. Докато най-богатите 10% от хората в света ще надхвърлят тази стойност вероятно около 9 пъти, а най-богатият 1% от населението – дори 30 пъти.

Това ще доведе до катастрофални последици за милиони хора, които още отсега страдат от убийствени бури, глад и бедност. Със само едно пътешествие в Космоса един милиардер създава много повече вредни парникови газове, отколкото някой от най-бедните хора в света през целия си живот.

Студията показва и това, че вредните парникови емисии от въглероден двуокис вече не се създават само в индустриалните държави. Доколкото близо една трета (23%) от най-богатите хора в света в бъдеще ще са китайци, а една десета (11%) - индийци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
БПФ
преди 2 години
Светът явно няма как да се спаси от комYняги. "Парниковите емисии" и "глобалното затопляне" са измишльотина на същите комYняги - които приличат на лебеници - зелени отвън, червени отвътре !!!! Разбира се нито дума за това, че мрсните племена в индия и Африка замърсяват сто пъти повече от цивилизованите хора !!! Бoклуците в реката, оттам в океана и готово !!! Сигнализирай за неуместен коментар