Нови разкрития за "криптокралицата": Ружа Игнатова с лондонски мезонет за 13 млн. паунда

Имотът е бивша собственост на поп звездата Дафи

04.11.2021 | 10:36 Редактор: Искра Ангелова
Нови разкрития за

Процесът за пране на пари в Германия, свързан с известната като "криптокралица" българка Ружа Игнатова, хвърля светлина върху покупката на луксозен мезонет в Лондон, пише в свой материал BBC. В подкаста The Missing Cryptoqueen ("Изчезналата Криптокралица") Джейми Бартлет и Роб Бърн разказват как българката е използвала британски адвокати и мениджъри, които продължават да предлагат услугите си, след като тя изчезна. 

Бивш портиер в луксозната жилищна сграда Abbots House в Кенсингтън си спомня как е срещнал Игнатова за първи път през 2016 година, когато тя се върнала от "шопинг пътешествие с българските си бодигарди". По думите му "горките мъже" са следвали българката "като претоварени магарета, всеки от тях, носейки по 20 чанти".

Ружа Игнатова изчезна безследно през 2017 година, но новини за схемите на "криптокралицата" се появяват постоянно. Съдебен процес в Германия срещу прането на пари постави 41-годишната българка под светлините на прожекторите - и не само нея, а лондонския ѝ мезонет за 13,5 милиона паунда с четири спални и басейн. 

Според информацията, до която се сдобива BBC - Игнатова тъкмо си е била закупила продукти от скъпи марки като Jimmy Choo, Prada и Calvin Klein, без да се замисля за цената им. Малко по-късно портиерът успява да види вътрешността на суперлуксоцния ѝ мезонет, който се простирал на 640 кв.м.

"Ружа имаше картина на Анди Уорхол в шкафа си и това просто разби сърцето ми, защото съм завършил колеж по изкуства", разказва мъжът, който е бивш полицай. 

По думите му още една картина на гениалния Уорхол е била закачена над камината. Видял е и творба на Майкъл Моебиус, представяща кралица Елизабет II, надула балонче от дъвка. Очевидно Ружа е ценител на изкуството. 

Списание "Private Eye" оценява творбите в мезонета на българката на 500 000 британски лири. 

На 17 септември тази година германският адвокат на Игнатова - Мартин Брайденбах, се изправи пред съда в Мюнстер, обвинен в пране на пари и трансфер на 20 милиона евро към лондонска адвокатска кантора, с които е била финансирана покупката на луксозния апартамент в британската столица.

Адвокати от американската кантора Locke Lord, базирана във Великобритания, изразяват притеснения относно източника на тези пари, които са трансферирани за мезонета в Кенсингтън, става ясно от показания по отделно дело в САЩ. Компаниите на Игнатова обаче преминават през всички проверки за съответствие и процедурата по закупуване продължава заедно с Aquitaine Group - компания от остров Гърнзи, който е данъчен рай за богатите.

Мезонетът е бивша собственост на поп звездата Дафи. Брокерът е Knight Frank, но от там не разкриват кой е сегашният собственик на имота. Според нотариалния акт това е Abbots House Penthouse Limited - една от 12 000 компании от о-в Гърнзи, съществуващи само на хартия и притежаващи имоти в Англия и Уелс. Това означава, че не е задължително името на Ружа Игнатова да бъде записвано в документите. 

Разказът на BBC продължава със спомените за Ружа Игнатова на няколко души, живеещи в луксозната сграда. По думите им през 2016 те са я засичали често, което говори, че вероятно е смятала да се устрои в Лондон. 

През 2018 година българката изчезва, но други хора, свързани с пирамидата OneCoin, остават в луксозния мезонет. През юли 2018 Константин Игнатов - братът на Ружа, който наследява схемата, публикува селфи от имота. Негови приятели също са посещавали мезонета, спомня си още портиерът на сградата, предава Money.bg.

Според Джейми Бартлет и Роб Бърн от BBC криптокралицата притежава и още един, по-малък апартамент в сградата, закупен през 2016 година за 1,9 милиона лири. Името на Игнатова отново не присъства в документите, вместо това е вписана поредната фиктивна компания от остров Гърнзи. В подкаста се твърди, че апартаментът се използва като "таен склад" след изчезването на 41-годишната българка.

Ружа Игнатова е известна със създаването на пирамидата за криптовалути OneCoin. Преди време The Times я описа като "една от най-големите измами в историята", а според изтекли фирмени документи - мрежата на българската "криптокралица" е откраднала най-малко пет милиарда евро. 

Българката е с обвинения за незаконно присвояване на средства, участие в организирана престъпна група, измама с ценни книжа и пране на пари. Към момента тя е издирвана от властите и е в неизвестност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години