Български банки също са обект на разследване за пране на пари

Съмнителни трансакции са преминали и през банковни институции, регистрирани у нас

21.09.2020 | 17:11 Редактор: Виктория Гетова

Три български банки са обект на международно разследване за съмнителни трансакции.

Преводи за над 60 млн. долара, получени в страната и изпратени извън нея, са определени като подозрителни в доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Те са осветлени в мащабно разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти под името FinCEN.

Изтеклите засекретени документи пазят информация за трансакции на стойност близо 2 трлн. долара в целия свят и са наречени "досиетата FinCEN". Зад мащабното разследване стои Международният консорциум на разследващите журналисти.

Тяхно беше разследването, получило името "Панама Пейпъррс", най-голямото изтичане на данни за укриване на пари, а сега FinCEN може да придобие още по-големи размери. По него са работили 400 журналисти от 88 страни, включително от България.  

"Този проект показва океаните от мръсни пари, които пресичат световната икономика. И нежеланието на банките и правителствата да спрат тези потоци", обясни редакторът в сайта BuzzFeed Ариел Кейминър.

Разследването е базирано на над 2 хил. доклада за подозрителна активност. Те са подавани от пет големи банки към звеното за финансови престъпления на американското финансово министерство.

Сред тях са засечени и седем трансакции в три банки в България, включително държавната Българска банка за развитие.

В документите тя фигурира със старото си име - "Насърчителна банка" и именно по сметка в нея влиза най-голямата от съмнителните сделки - 31 млн. долара. Трансферите са правени в периода между декември 2010 г. и април 2017-а г.

Над 31 млн. долара са получени в България, а от страната са пратени близо 32 млн. долара. В документите фигурира и името на Ружа Игнатова, издирваната българка зад пирамидата OneCoin.

Схемата показва още и че едни от най-големите банки в света са покровителствали световноизвестни пирамидални схеми и олигарси.

"За пръв път показваме секретни документи на щатските служби, които са правени от банките и са подавани към американското правителство. В тях се вижда, че има пари, откраднати от държави, генерирани от продажба на наркотици, както и от тероризъм, и те са скрити по целия свят", коментира още Кейминър.

От международния консорциум изтъкват, че банките са боравили с подозрителни трансакции на доказани престъпници от цял свят. Те ги наричат "мръсни пари, които разрушават мечти и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК