fallback

Мария Габриел: Борбата с рака и с климатичните промени са нашата нова мисия "Земя"

378 милиона евро ще бъдат насочени за борба с раковите заболявания

29.09.2021 | 20:18 Автор: Елеонора Танева

Българският еврокомисар Мария Габриел обяви официалното начало на пет мисии по програма "Хоризонт Европа". Те трябва да дадат конкретни решения за пет големи обществени предизвикателства до 2030 г.: борба с раковите заболявания, адаптиране към изменението на климата, опазване на океаните, моретата и водите, климатично-неутрални градове и осигуряване на здравословни почви и храни.

Целта е спасяването на  3 милиона животи от ракови заболявания, 150 климатично-устойчиви европейски региона, 100 неутрални по отношение на климата градове, 100 демонстрационни лаборатории за добро състояние на почвите и храните, възстановени морски и крайбрежни екосистеми, над 25000 км възстановени речни зони, 50 % по-малко пластмасови отпадъци в моретата.

Всяка мисия ще разполага с времева рамка, план за изпълнение и бюджет за периода 2021-2023 г. 378 милиона евро ще бъдат насочени срещу борба с раковите заболявания, 368 милиона евро ще подпомогнат регионите за адаптирането им към климатичните промени.

За възстановяване на моретата и океаните, ефективното управление на водите се насочват 500 милиона евро. Действията за подкрепа на "интелигентните градове" и добро състояние на почвите ще бъдат подпомогнати съответно с 359 милиона евро и 320 милиона евро.

Снимка: Представителство на ЕК в България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback