ПЛАСТДЕМИЯ: Моретата и океаните също имат нужда от ваксина

Вижте изложбите и научете какви са технологичните решения за намаляване на замърсяването с пластмаса

23.06.2021 | 16:02 Редактор: Десислава Атанасова
ПЛАСТДЕМИЯ: Моретата и океаните също имат нужда от ваксина

По случай Световната седмица на океаните (World Ocean Week) от 21 юни 2021 Националният природонаучен музей при БАН представя изложба, посветена на борбата със замърсяването на моретата и океаните с пластмаса.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на 4-тия етаж на музея. Експозицията е съпътствана с постерна изложба, организирана съвместно със Столичната община в Галерия на открито – Градина "Кристал" от 21 юни до 5 юли.

Пластмасата вече е неизменна част от ежедневието ни и за много хора е почти неизбежна, а ограничаването ѝ често представлява трудност, свързана с промяна на вече изградените навици. Годишното производство на пластмаса в световен мащаб надхвърли 450 милиона тона през 2018 година. За последните 70 години по света са произведени над 8300 млн. тона пластмаса. Повече от половината от това количество е произведено след 2000 година.

Това, което прави пластмаса полезна, е точно това, което я прави и вредна: тя е устойчива. Същевременно, колкото е по-малка една пластмасова частица, толкова повече организми могат да я погълнат. По този начин микропластмасата се предава от организъм на организъм по цялата хранителна верига, като най-голямо количество се натрупва в хищника на върха на пирамидата на съответната екосистема и най-често това е човекът.

Попадайки в моретата и океаните, пластмасата бива транспортирана от морските течения и ветровете. На места със слаби морски течения и ветрове е открита голяма концентрация от отпадъци – така наречените океански сметища. Най-голямото от тях е “Голямото тихоокеанско сметище”, чийто размер е приблизително шест пъти територията на България.

Все още не е късно да променим бъдещето на планетата. Вижте изложбите и научете какви са технологичните решения за намаляване на замърсяването с пластмаса, какви препоръки, съвети и добри практики за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба може да следваме в ежедневието си и предвижда ли Европейският съюз нови регулаторни механизми за справянето с проблема.

Запознайте се с най-новите данни и решенията, които предлагат учените и специалистите по опазването на природата от цял свят.

Изложбата в Галерия на открито – Градина "Кристал" се организира съвместно със Столичната община, проектът CLAIM на Европейската комисия, Издателство Пенсофт, LessPlastic Bulgaria, За Земята, Грийнпийс, Junior Achievement Bulgaria и други организации.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК