България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пластмасовите отпадъци - ценна суровина, от която всеки може да печели

Хората трябва сами да пожелаят да ограничат пластмасата в ежедневието, смята Илияна Георгиева

27.09.2021 | 08:52 Редактор: Елеонора Танева

Пластмасовите отпадъци са световен проблем. Голяма част от тях са резултат от ежедневната дейност на хората и достигат в океаните чрез водните пътища. За решаването на този проблем общи усилия полагат Община Белослав, в партньорство с "Екоинвест Асетс" АД, фондация "Зелена индустрия", иновации и технологичен трансфер и норвежката консултантска компания IDN.

Идеята е да се въведе на местно ниво пилотен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци от бита в морската среда. 

"Целта ни е да помогнем на хората сами да пожелаят и ограничат употребата на пластмасови изделия, а не това да се налага със санкции от местната администрация", заяви Илияна Георгиева от Фондация "Зелена индустрия" пред "България сутрин".

Вече са реализирани две от четири кампании, жителите на Община Белослав са имали възможността да видят как работи системата, да се запознаят с пътя на пластмасата до рециклирането ѝ. 

"Показали сме алтернативни продукти, с които хората могат да заместят пластмасовите предмети за еднократна употреба в ежедневието. Също така имаше голям интерес към проекта, в който показахме как пластмасовите отпадъци могат да бъдат превърнати в ценна суровина. От нея могат да се изработят изделия, които хората да продават и да имат полза от тях. Показахме как това може да стане и в домашни условия", сподели Илияна Георгиева.

Тя добави, че интерес има и от по-възрастното население, което от години се опитва да ограничи използването на пластмасови изделия. 

"Когато бъде завършен проектът, моделът може да се предостави на други общини. Платформата е отворена за всички общини, които искат да се присъединят и да допринесат за опазването на околната среда", добави Георгиева.

Интересът на децата се привлича като се включват в игри и викторини, от които печелят и награди. През следващата година предстоят още две кампании. 

"Малки стъпки ще допринесат за опазването на околната среда и културата на населението. Има недоверие, че боклукът отива на едно място след разделното събиране, но когато хората видят с очите си, започват да вярват, че наистина помагат за опазването на околната среда. Превенцията за използване на пластмаса ще намали рециклирането", коментира Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя припомни, че едва 40% от пластмасата в света се рециклира, а останалата се изгаря или попада в природата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК