Българин е част от революционно откритие срещу коронавируса - антитяло срещу мутациите

Д-р Ивелин Георгиев: Много по-ефективно можем да намираме антитела, които да са ефективни срещу различните варианти

29.09.2021 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

Ефективно антитяло срещу множество варианти на коронавируса откриха учени от университета Вандербилд в Съединените щати. Част от екипа е и българинът д-р Ивелин Георгиев. 

Технологията, която учените разработват, помага за откриването на антитела, които могат да неутрализират както Ковид-19, така и други вирусни инфекции.

Д-р Георгиев и негови колеги успяват да изолират моноклонално антитяло от пациент, който се е възстановил от Ковид-19, което показва мощна неутрализация на вируса. С тази нова технология учените смятат, че коронавирусът ще бъде по-малко вероятно да мутира, за да избяга от антитяло, което не е "виждал" преди.

"Тази технология е много вълнуваща по няколко причини. Основната е, че можем да търсим антитела по много ефективен начин. Да кажем, в случая с коронавирус други технологии, които се ползват за откриване на моноклонни антитела, могат да ползват 1 или 2 варианта на вируса. С нашата технология можем на практика да сложим колкото искаме варианти. Затова много по-ефективно можем да намираме антитела, които да са ефективни срещу различните варианти", обясни д-р Георгиев.

Все още се обсъжда под каква форма ще се приемат новооткритите моноклоналните антитела. 

"Възможно е в близко бъдеще да бъде и като таблетка. Моноклонни антитела се ползват в много различни индикации, това също не е нова технология. Просто трябва да се намери правилното антитяло", посочи д-р Георгиев.

Все още не може да се говори за панацея срещу новите варианти на Ковид, но това е голяма стъпка в тази посока, смята директорът на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления.

Д-р Георгиев прогнозира, че ще са необходими поне още 2-3 години за създаването на лекарство срещу коронавирус.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Диско
преди 2 години
Бла..Бла..Бла..., до две, три години! Такива открития вече има стотици. Щеше да е новина, ако е одобрено от FDA. Сигнализирай за неуместен коментар