Ритници, шамари, удари с предмети - защо пациентите бият медицинския персонал?

Около 80% от болничния персонал в Германия става жертва на насилие от страна на пациенти или техни близки

20.09.2021 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова
Ритници, шамари, удари с предмети - защо пациентите бият медицинския персонал?

Ритници, шамари, нападения с различни предмети: около 80% от болничния персонал в Германия става жертва на насилие от страна на пациенти или техни близки. И не, това не се случва най-често в психиатриите.

В Германия болничният персонал често става жертва на насилие от страна на пациенти или техни близки - до този извод стига едно онлайн допитване, проведено сред над 1000 работещи в бранша. Конкретно резултатът изглежда така: 81 на сто от участниците са потвърдили, че вече са били жертва на физически посегателства по време на работа. Повечето от анкетираните са били нападани с ритници, но нерядко се е стигало и до юмручни удари, шамари или до нападения с различни предмети, пише DW.

Журналисти от публицистичното предаване "Report Mainz" und сайтът "Zeit Online", които разполагат с резултатите от допитването, са разговаряли по темата с много санитари и болногледачи. Една от тях е 28-годишната Шантал от Хамбург. Тя работи в интензивно отделение на болница и е свидетелствала за множество нападения от пациенти.

"При някои агресията е само вербална, но други плюят, бият или драскат с нокти", казва тя.

Това е "унизително"

Много от тези пациенти са били под влиянието на алкохол и наркотици или пък са участвали в сбивания, тоест били са в особено психическо състояние. За болничния персонал тези посегателства са особено натоварващи, уверява Шантал: "При всички положения е много унизително за нас. А ние всъщност сме там, за да им помогнем. И когато за благодарност ти се изплюят в лицето, не е много приятно."

"По този начин се чувстват и много други заети в тази професия", уверява Катрин Хюстер.

Цели 20 години тя е работила като санитарка, а сега се е заела да защитава правата на своите колеги от бранша. Провеждането на въпросното проучване е било именно нейна идея: заедно с полицайката Рамона Тим тя е изготвила подробния въпросник. Идеята им дошла след като в социалните мрежи се натъкнали на редица свидетелства за физически посегателства срещу медицински сестри и санитари. Там имало включително снимки от потърпевши с нараняванията им - като кръвоизливи и следи от одрасквания.

За Катрин Хюстер резултатите от допитването показват категорично, че насилието над медицинския персонал в никакъв случай не е някакъв страничен феномен.

"Проблемът засяга огромната част от работещите в сектора. И всичко това се случва не както вероятно някой си мисли в психиатрията, а на първо място в най-обикновените отделения на болниците, следват интензивните отделения и чак накрая идват психиатричните клиники", казва Хюстер.

Допитването на Катрин Хюстер и Рамона Тим не е представително. Но резултатите потвърждават заключенията от правени преди това научни изследвания. Така например 80 на сто от участниците в допитване, проведено в 81 клиники от Дружеството за здравна помощ и социални услуги (BGW), също са казали, че през последните 12 месеца са били обект на посегателства от пациенти, като в 70 на сто от случаите става въпрос за физическо насилие.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК