Ромите и ЛГБТ общностите със специална защита от насилие в Испания

Специални групи към МВР ще работят за предотвратяване на престъпления от омраза и в подкрепа на жертвите

11.09.2021 | 07:11 Редактор: Елеонора Танева
Ромите и ЛГБТ общностите със специална защита от насилие в Испания

Испанското правителство създава специализирани групи в рамките на министерството на вътрешните работи и полицейските сили за предотвратяване на престъпления от омраза и в подкрепа на жертви. 

Премиерът Педро Санчес председателства извънредна среща на министрите, лидери на общности и полицията, за да обсъдят как да се намалят престъпленията от омраза, които растат с около 9% на година от 2014 г. насам, съобщи вътрешното министерство.

Срещата беше свикана, след като мъж съобщи, че е бил нападнат миналата седмица в центъра на Мадрид от банда, която изрисувала хомофобска обида на задните му части.

Хомофобското насилие е в центъра на общественото внимание след убийството на здравния асистент Самуел Луис, който беше пребит до смърт през юли заради сексуалната му ориентация. Групи, защитаващи правата на ЛГБТ общността, организират протест в Мадрид.

Докато атаките срещу ЛГБТ общността привличат най-голямо внимание в Испания, други видове дискриминационно насилие, особено срещу етнически роми, също нарастват.

"Трябва също да работим конкретно за справяне с престъпленията от омраза срещу циганите, които нараснаха с над 57% през 2020 г.", заяви вътрешният министър Фернано Гранде-Марласка, цитиран от investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК