Накъде отива Европа след ЛГБТ скандала - споделени ценности или общ пазар?

"Европейският съюз се сблъсква с поредици от кризи", каза Любомир Кючуков

28.06.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

След срещата на върха - накъде отива Европа? Тя мина под знака на ЛГБТ скандала.

"Поводът беше закон, който беше приет в Унгария във връзка с образованието и обучението на децата до 18 години. Всичко това е свързано с правата на гейове и лесбийки. Но проблемът е доста по-дълбок и той е свързан с това накъде отива Европейският съюз. Това е дебатът, който се води. Проблемът е дали ЕС в крайна сметка е една общност със споделени ценности или е един общ пазар", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков за "Денят ON AIR".

Според него разкъсването на ЕС, за което Еманюел Макрон спомена, придобива все по-видими размери последните години.

"Пред Европейския съюз все по-ясно се очертаха поредица от разделителни линии между по-богатия Север и по-бедният Юг. Дали бидейки в ЕС и до каква степен всяка страна трябва да се придържа към общите правила, а от друга страна - как се създават тези общи правила", посочи Кючуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ЕС се сблъсква с поредици от кризи.

"Всяка държава защитава собствения си интерес и ЕС често е упрекван хем, че налага решения, хем, че не взима решения. Напоследък стигнахме до това, че санкциите срещу Русия бяха най-видимата обединителна плоскост", каза още гостът в студиото. 

И подчерта, че последният Съвет е бил изключително интерес, защото на него тихомълком е била "погребана" стратегията на Борел за отношенията ЕС-Русия.

"Може би това беше най-конфронтационният документ, създаван някога от ЕС спрямо Русия. И на фона на срещата Байдън - Путин той прозвуча доста странно. Докато Байдън ясно показа, че бъдещото противоборство за глобално лидерство е основно между САЩ и Китай, и той търси диалог с Русия, за да минимизира риска от директен конфликт, то изведнъж ЕС пое ролята на основен балансьор на Русия", коментира още Любомир Кючуков.

Експертът смята, че позицията на Турция също е важна както в геополитически план, така и в много практически политики, каквато е бежанската криза. И добави, че страната се е превърнала в регионален лидер и глобален фактор.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Един чичко
преди 2 години