Шамари и обиди по време на събитие на ЛГБТИ общността в София

Симпатизанти на БНС и ВМРО вдигат градуса на напрежението по време на прожекция на филм за хомосексуалната любов

01.06.2021 | 19:25 Редактор: Тодор Петров

Пореден опит за провокация на събитие, организирано от общността на хората с различна сексуална ориентация. Този път премиерата на късометражен филм в София стана арена на нападки. Стигна се и до шамар и обиди. 

Час преди да започне премиерата на късометражния филм "Черупки", в залата се настаняват 30 младежи, облечени в тъмни дрехи и с брандирани шапки на БНС и ВМРО. Това веднага смущава организаторите на събитието и те ги призовават да си тръгнат. 

Младежите обаче отказват. Идва и полиция. Събитието и късометражният филм са посветени на ЛГБТИ културата. Филмът представя хомосексуалната любов. Според режисьора на лентата, присъствието на групата младежи е с цел провокация и сплашване. 

"Самото им физическо присъствие показва едно желание за сплашване. След това бяха постнали в мрежите: Всеки ден ще се борим срещу ЛГБТ пропагандата до победата. Те не искат да позволяват да се събираме, да живеем живота си спокойно, да правим кино", коментира режисьорът Слава Дойчева.

Организаторите твърдят още, че появата на младежите е и с политическа цел. 

"Юни месец е и месец на прайда, а юли месец са изборите. Лидерите на тази група провокатори са от свързани с партии, които не успяха да влязат в миналия парламент, съвсем ясна е връзката", заяви Иван Димов, който е основател на фондация Single Step.

През цялото време градусът на напрежение е покачен. Следва размяна на обидни реплики и шамар. Но не от неканените гости, а от страна на домакините. Младежите признават, че са привърженици на БНС и ВМРО, но са отишли, защото са проявили интерес към филма, въпреки че са против възгледите на ЛГБТИ обществото.

"Видях за прожекцията  филм, видях, че е с европейско финансиране. Опитаха се да изгонят и мен, и група момчета и момичета, част от които бяха част от Български национален съюз. Опитаха се да провокират, но не успяха. Нито мен, въпреки че ми зашлевиха шамар, нито другите момчета, които се видя, че са доста едри и могат да направят много грозни неща", сподели председателят на младежката структура на ВМРО Христо Иванов.

Оказва се, че само за една седмица са били саботирани две културни мероприятия на същата ЛГБТИ организация.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година