Обявиха ЕС за "свободна зона" за ЛГБТИ общностите

Тя е в отговор на политиката на Полша, посочи активистът Симеон Василев

15.03.2021 | 14:47 Редактор: Здравко Черкезов

Полша рискува да загуби евросредства. Причината е поведението ѝ спрямо хора с различна сексуална ориентация и въвеждането в някои градове на ограничения за тях.

В отговор на това Европейският парламент гласува резолюция, в която обяви целия Европейски съюз за зона, свободна за хората с различна полова идентичност. 

"Тази "Свободна зона", както декларацията се нарича, беше в отговор на политиката на Полша. В Полша се появиха през изминалите 2 години над 100 населени места, които се обявиха като места свободни от ЛГБТИ хора", коментира активистът от фондация "Глас" Симеон Василев.

Въпреки че действията на полските власти нямат реален законов израз, в тези райони членовете на ЛГБТИ организации сигнализират за редица действия, които са в техен ущърб. Например - не им позволено да организират прожекции на филми.

"Едно е сигурно, че има някакъв вид съгласие за дискриминация на ЛГБТИ общества и за тяхното изключване от местната общност. Също така им е по-лено да кажат "НЕ" и да игнорират ЛГБТИ обществото", смята активистката от Краков Магдалена Дропек.

Това поведение на властите в Полша беше разкритикувано и от председателя на Европейската комисия. 

"Затова искам да съм кристално ясна: ЛГБТИ освободени зони са зони, освободени от човечност и те нямат място в нашия съюз", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Евродепутатите дори гласуваха резолюция, която обяви всички европейски държави за свободни зони за всички хора с различна сексуална ориентация. А експерти коментират, че регионите, в които фундаменталните човешки права не се зачитат, може да бъдат лишени от европейско финансиране. Активисти в България споделят, че нужда от подобни решения има. 

"В резолюцията е спомената и Унгария със своите политики, както и се обръща внимание и върху Румъния, и в много малка част и върху България. За жалост, проблемът в България не е толкова видим за Европейската комисия и Европейския парламент, но това не означава, че той е по-малък", коментира Василев.

Глория Филипова споделя, че сградата на фондацията, за която работи , многократно е била обект на вандализъм, а вербалните нападки са ежедневие. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК