ЕП дебатира дали да обяви ЕС за свободна зона за ЛГБТ общността

Идеята е като реакция на зоните без ЛГБТ идеология

10.03.2021 | 23:20 Редактор: Здравко Черкезов
ЕП дебатира дали да обяви ЕС за свободна зона за ЛГБТ общността

Европейският парламент дебатира предложение за резолюция ЕС да бъде обявен за зона за свобода за представителите на ЛГБТ общността. Идеята е като реакция на зоните без ЛГБТ идеология, обявени от стотина полски общини, предадоха световните агенции. Предложението за резолюцията, която няма да има обвързващ характер, ще се гласува в четвъртък от евродепутатите.

Европейската комисарка по равнопоставеността Хелена Дали изрази подкрепа за инициативата. Тя подчерта, че в няколко страни на ЕС представителите на ЛГБТ общността се сблъскват с нарастващи атаки от страната по политици, духовни лица и други обществени фигури. "ЕС трябва да бъде зона за свобода за всички, без изключение", каза Дали.

Германската евродепутатка Тери Райнтке, съпредседателка на специална група в ЕП, посветена на въпросите на ЛГБТ общността, която внесе проекта за резолюцията, подчерта, че този документ е първи етап.

"Знаем, че нашите животи са все още в опасност, че нашите права са ограничени, нашата свобода е задушена на много места в ЕС", подчерта тя и добави, че битката все още далеч не е спечелена, предава БТА.

Няколко евродепутати припомниха неотдавнашното убийство в Белгия на 40-годишен хомосексуалист, пребит до смърт в парк.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК