Протестът на черните екрани: Медиите в Полша бранят свободата на словото

В бойкота се включиха и печатни и онлайн издания

10.02.2021 | 19:02 Редактор: Юлия Христова

Полша остана без вестници и телевизионна програма. По този начин частните медии протестираха срещу правителството. Причината - нов данък върху рекламата, който според недоволните е част от план на властите за натиск върху редакционната независимост.

Вместо да излъчват новини - екраните в Полша почерняха. Повечето частни телевизии пускат в ефир само съобщения, гласящи "медия без избор". В бойкота се включиха и печатни и онлайн издания. Причината за недоволството е, че управляващите искат данъкът върху приходите от реклама да бъде между 2% и 15% в зависимост от размера на компанията. Частните медии смятат, че по този начин независимата преса ще изпадне във финансов колапс и лесно може да бъдат манипулирани. 

Опозицията също видя опит за контрол над свободните медии от страна на кабинета на националистическата партия "Право и справедливост". 

"Ако планът бъде изпълнен, ще се случи същото като в Унгария. Там, когато си купите всекидневник, получавате правителствени глупости. В такава реалност вече няма да има свободни и демократични избори, защото целият апарат на правителствената пропагандна машина ще бъде ориентиран единствено към смазването  на опозиционния избирател", заявиха опозиционери.

Управляващите обаче са категорични - целта не е да бъдат смазани частните медии или да бъде отнета независимостта им. Те настояват, че с приходите в хазната от данъците ще се подкрепи здравеопазването и културата, които са пострадали от пандемията. Освен това - правителството смята, че промяната ще принуди големите международни корпорации да плащат справедливия си дял от данъци. Идеята все още не е гласувана от полския парламент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК