Задължителна ваксинация през "задната врата": Повече права за имунизираните 

Има ли посегателство срещу правото на самоопределение на личността?

28.07.2021 | 11:49 Редактор: Тодор Петров
Задължителна ваксинация през

"Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си", заяви в коментар журналистът Жан Рубнер от ARD. 

"Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност", обосновава се той.

На мнение е, че поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. 

"Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива", настоява Рубнер.

Другата гледна точка представя журналистът Аня Мартини.

"Правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно", категорична е тя.

"Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска", посочва Мартини, цитирана от "Дойче Веле".

Изглежда ѝ безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. 

"Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкова!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят", дава пример Мартини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК