Как да разберем, че сме заразени с Делта варианта и заобикаля ли той ваксините?

Делта плюс притежава допълнителна мутация, която го прави още по-агресивен

27.07.2021 | 12:29 Редактор: Тодор Петров
Как да разберем, че сме заразени с Делта варианта и заобикаля ли той ваксините?

Симптомите на коронавирус са добре известни - кашлица, висока температура, хрема, загубата на обоняние и вкус. Особеността при заразяването с Делта мутацията е, че не се наблюдава загуба на вкус и обоняние. А и пациентите наред с високата температура, страдат най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото. 

На базата на десетките мутации вариантът Делта се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса. Един инфектиран заразява средно 6-7 души, при положение, че те нямат имунизационна защита. С други думи, опасността от зараза с Делта е двойно по-висока, отколкото при първоначалния вариант на вируса. 

Същевременно британски проучвания показват, че Делта се понася с 40-60 процента по-леко от също толкова агресивната мутация Алфа от Великобритания, предаде DW.

Вариантът Делта притежава характеристики, които му позволяват да заобиколи антителата, създадени след имунизация. Затова Делта се разпространява и в държави, в които големи части от населението вече са ваксинирани поне по веднъж. Досегашните данни показват, че само напълно имунизираните могат да се чувстват до голяма степен сигурни по отношение на Делта. 

Във Великобритания една трета от хората, които са се заразили с Делта, вече са били получили първата доза от ваксината. Институтът "Роберт Кох" посочва, че ваксините, които са допуснати в Германия, гарантират защита срещу Делта, но едва след пълна имунизация.

А дали заболяването при зараза с Делта протича по-тежко, засега е рано да се каже. Във Великобритания например, броят на пациентите, които се е наложило да бъдат приети в болница, се е оказал два пъти по-висок, отколкото при засегнатите от първоначалния вариант на вируса. Но както се подчертава - роля са изиграли съпътстващите заболявания на пациентите. Няма данни и за пряко увеличение на смъртността.

Мутацията Делта (B.1.617.2) бе регистрирана за първи път през пролетта на тази година в Индия, където се разпространи масово. От Института "Роберт Кох" прогнозират, че Делта ще измести доминиращия засега вариант Алфа. 

От Индия вече пристигат сведения за нов вариант на коронавируса, наречен Делта плюс. Той притежавал допълнителна мутация, която го прави още по-агресивен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
4 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
Симптомите като на всеки грип. Нищо практично как да разпознаем! Сигнализирай за неуместен коментар