Двудозовите ваксини са по-ефикасни срещу Делта щама, нова вълна у нас в края на август

Делта вариантът става доминиращ в България

22.07.2021 | 19:08 Редактор: Десислава Атанасова

Страната ни е на прага на нова Ковид вълна. Делта вариантът става доминиращ в България. Кога да очакваме пик и как да се предпазим от новия вариант? 

Ваксините и строгите ограничения са най-добрият начин за предотвратяване на тежко заболяване и смъртност при заразяване с Ковид. Това се наблюдава в страните с доминиращ делта вариант.

"Повишава се броят на инфектираните, повишава се броя на заболелите, но броят на тежко болните и нуждаещите се от интензивни грижи и починалите не следва хода на вълната", обясни вирусологът доц. Любомира Гломб.

Новата вълна се очаква да настъпи у нас към края на август, като причина за това е новият по-заразен вариант. Едната доза ваксина обаче не е достатъчна за защита, казват експертите.

"Едната доза има ефективност, но тя има ефективност при много по-малък процент от случаите и да се играе руска рулетка, че ние ще сме сред хората с висока ефективност на ваксината, след първа доза, няма смисъл", подчерта вирусологът.

Според нея двудозовите ваксини са по-ефикасни срещу Делта варианта и е важно здравните и социалните работници да са имунизирани. При децата е важно родителите да вземат информирано решение.

"Има резон да бъдат ваксинирани, за да не бъдат източник на инфекция на своите по-възрастни родители, баби и дядовци и колектива, който посещават- училище, университет, да не се превръща в огнище. Аз бих препоръчала поне децата, които са с тежки съпътстващи заболявания да бъдат ваксинирани", смята доц. Гломб.

Хората, които искат да се ваксинират и да се предпазят от новата вълна, трябва да го направят сега, за да има време да изградят стабилен имунитет, категорична е доц. Гломб.

Повече вижте в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
ee22
преди 2 години
Дрън дрън- Делта летен грип-не ни плаши! Сигнализирай за неуместен коментар