Кунчев: Няма вече спад на броя на новозаразените, всеки трети с Ковид-19 у нас е с Делта

"Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията", посочи той

21.07.2021 | 16:11 Редактор: Жаклина Иванова

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че предстои ръст на случаите, ако останем последни по брой ваксинирани

"Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на Делта вариант", каза пред журналисти Кунчев.

"Очевидно е, че спадът на броя на новозаразените спря", посочи той.

По думите му до края на юли ще има спокойна обстановка, след което ще се види ускоряване, което се вижда и в други държави.

В отделни европейски страни заболеваемостта е в изключително широки граници. Разликата в момента между случаите на Ковид-19 в България и във Великобритания е 108 пъти", уточни той.

Главният държавен здравен инспектор отново изрази личното си мнение, че работещите с пациенти или извършващите социални дейности, трябва да се ваксинират, тъй като те могат да бъдат риск за пациентите си.

"В около 10 европейски държави това вече се случи. Дали това ще се случи е въпрос на преценка от страна на специалистите и на ръководството на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим максимална защита на общественото здраве. Медицинските работници и тези, които работят в Социални грижи, могат да бъдат риск за своите пациенти и това не си заслужава", добави той.

"Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията. Добре е да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните", каза още Кунчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
ee22
преди 2 години
Къв летен грип в България те гони Кунчо??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години