Ангел Кунчев: Новата вълна на пандемията може да дойде по-рано от очакваното

Пик на заразените може да повиши интереса към ваксините, смята той

19.07.2021 | 21:23 Редактор: Юлия Христова

В следващите две седмици може да се очаква пречупване на тенденцията за хода на пандемията от Ковид-19 у нас. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването "Директно".

По думите му в последните 10 дни се наблюдават колебания - няколко дни с лек ръст на приетите в болница, а един заразен вече предава вируса на повече хора. 

Очакванията са новата вълна на заразата да настъпи в средата или края на август, каза още той.

"Тя ще бъда по-остра и ще навлезем в нея по-бързо. Основната причина е Делта вариантът, който е по-заразен. Не може обаче да се направи прогноза колко дълго ще останем в пика", подчерта доц. Кунчев.

Според него държавата в голяма степен е отговорна за ниския брой ваксинирани, най-вече заради липсата на добра комуникационна стратегия. Той даде пример със страни, в които имунизацията е превърната в абсолютен приоритет.

При четвърта вълна на коронавируса може да се очаква интересът към имунизациите да нарасне, но това би бил лош и закъснял вариант. Много по-добре е хората да се ваксинират в по-спокойно време, отколкото в разгара на нова вълна, категоричен е Кунчев.

"Делта вариантът не е толкова опасен. По-заразен е, но не протича толкова по-тежко. При необходимост ваксините ще бъдат подобрявани, за да бъдат ефективни и спрямо новите варианти на вируса", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Ами то пик на заразените има в страните с най-висок процент ваксинирани?! Сигнализирай за неуместен коментар