Как се поставя точната диагноза за Делта и защо се променят протоколите за лечение?

PCR тест не е достатъчен да се определи с кой вариант е заразен човек

26.07.2021 | 10:23 Редактор: Искра Ангелова
Как се поставя точната диагноза за Делта и защо се променят протоколите за лечение?

Обичайният PCR тест не е достатъчен, за да се определи с кой вариант на коронавирус е заразен човек. Как се поставя точната диагноза за Ковид-19, причинен от Делта варианта и как тя влияе на лечението на болестта, разказва Александър Чепурнов, ръководител на лабораторията за особено опасни инфекции към Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина пред радио "Спутник".

Открит за първи път в Индия, Делта вариантът на коронавируса се разпространи в целия свят, включително в Русия. Сред основните му характеристики е по-краткият инкубационен период в сравнение с предишните видове на причинителя на болестта. И още, това води до появата на допълнителни симптоми при пациентите, като нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт.

"Все още няма надеждна информация дали Делта вариантът води до по-тежко протичане на коронавирусната инфекция", каза Александър Чепурнов. Но за лекарите е по-трудно да лекуват заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус.

"Вариантът Делта е по-труден за лечение, тъй като за варианта "Ухан" вече е разработено много, а тук роля играят гастроентерологичният компонент и скоростта на развитие на болестта“, обясни вирусологът. Лекарите са принудени да коригират установените протоколи за лечение на коронавирусна инфекция, като вземат предвид характеристиките на щама Делта.

"Лекарите постоянно казват, че са принудени да променят протоколите за лечение, че протоколите, разработени за варианта от Ухан, работят по-зле", допълва Александър Чепурнов, цитиран от БГНЕС.

В такава ситуация е важно да се установи точно с кой щам на коронавируса се е заразил пациентът. Но конвенционалните PCR тестове не позволяват това, каза вирусологът.

"Определянето дали пациентът има алфа или делта вариант е доста неприятно и скъпо, тъй като е необходимо да се извърши секвениране (разшифроване на генома на вируса, бел. ред.) у болни, макар и на неголеми, но значителни участъци (геномът на вируса, бел. ред.), за да се разбере от какво точно боледуват. Това съвсем не е PCR тест. PCR тест може да се направи много по-евтино и по-бързо, но тук са необходими повече усилия на този етап", уточни той.

Обикновените тестови системи трябва да бъдат допълнително персонализирани, за да идентифицират специфични варианти на коронавируса.

"Над това ще се работи", каза в заключение Александър Чепурнов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
честито на лаборатор
преди 2 месеца
Всичко е, за да ги нагушат с пари. Сигнализирай за неуместен коментар