Хаос с данните за броя на ваксинираните в България заради препарата на Janssen

От "Информационно обслужване" признаха за несъответствието

27.07.2021 | 18:02 Редактор: Тодор Петров

Най-много новозаразени с Ковид-19 за едно денонощие от 7 юни насам. Според математика проф. Николай Витанов, в края на август ще достигнем по 1500 заразени на ден, а най-критична ще е втората половина на септември.

И докато ваксинираните стават все по-малко, в Единния информационен портал вчера бяха публикувани данни, че само в рамките на 24 часа хората със завършен имунизационен цикъл са нараснали с близо 137 хиляди души - от 896 698 на над милион и 30 хиляди. 

От "Информационно обслужване" признаха за несъответствието. А причината е, че поставените еднодозови ваксини на Janssen не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой, а само при резултатите по административни области. 

Допуснатата неточност била единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини и тези, които са избрали еднодозова ваксина. Данните по административни области са въведени коректно и отразяват действителния брой на поставените дози. 

С първа доза ваксина днес се похвали и бившият премиер Бойко Борисов. Причината да го направи публично е да даде личен пример. Борисов преболедува коронавируса през октомври. С него за ваксинация дойдоха и някои от членовете на ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК