Ще победят ли ваксините Делта варианта или войната е неравностойна?

Богатите държави не спазват обещанието си да дадат ваксини на най-бедните

27.07.2021 | 20:20 Редактор: Елеонора Танева
Ще победят ли ваксините Делта варианта или войната е неравностойна?

Щамовете на Ковид-19 се разпространяват в развиващите се страни много по-бързо от процеса на ваксинация. Трябва да се произведат повече инжекции, за да се забави разпространението на болестта, но дори и те няма да бъдат достатъчни. 

Вариантът Делта е с висока скорост на предаване, засегна повече от 100 страни, доведе до висока смъртност в по-бедните държави.

Колкото по-дълго тези огнища бушуват неконтролируемо, толкова по-голяма е опасността за всички. Вече се появяват нови варианти на Делта варианта. 

Някои от най-развитите държави са обещали спешни доставки към по-бедните страни, но до голяма степен тези обещания все още не са изпълнени, информира bloombergtv.bg.

На срещата на върха на Г-7 миналия месец в Англия групата се ангажира да дари 870 милиона дози, като половината от тази бройка, по думите на Байдън, ще бъдат дарени до края на тази година. Досега обаче в САЩ изглежда са произведени само около 40 милиона дози. Обединеното кралство все още не е изпратило нито една от своите 100 милиона обещани дози, докато европейските страни са изпратили само няколко милиона. Повече от тези ваксини трябва да бъдат изпратени по-бързо в страните, които имат най-голяма нужда от тях.

Всъщност някои държави се наложи да унищожат дозите, които не успяха да бъдат поставени.

Въпреки че сега има повече желаещи за ваксинация, отколкото ваксини, този баланс неизбежно ще се промени, както се случи в САЩ и други развити страни. Усилията за повишаване на доверието трябва да бъдат адаптирани към всяка страна и различните региони в рамките на големите държави, като се имат предвид редица фактори, допринасящи за съществуването такова недоверие.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК