Руски психолог обясни как да преодолеем страха от ваксинацията

"Имунизацията е най-ефективният начин за защита срещу инфекциозни заболявания", каза Никита Чернов

27.07.2021 | 10:19 Редактор: Искра Ангелова
Руски психолог обясни как да преодолеем страха от ваксинацията

Анализ на причините за страха от ваксинацията ще помогне за неговото преодоляване, както и способността да се приеме страхът като естествена част на живота и да се предприемат необходимите действия, въпреки него, заяви ръководителят на отдела за психотерапевтична помощ и социална рехабилитация на психиатричната клинична болница No 1 от Московския департамент по здравеопазване Никита Чернов, цитиран от РИА Новости.

"Ваксинацията е най-ефективният начин за защита срещу инфекциозни заболявания, включително Ковид-19. Въпреки това, много хора по различни причини се страхуват и не искат да бъдат ваксинирани. Важно е да се разбере какъв точно е този страх и да се опитате да откриете аргументи, които ще помогнат за преодоляването на този страх. "Но, може би, това няма да работи, защото страхът е ирационално чувство. И човек също ще се защитава с ирационални психологически механизми", каза Чернов.

Според него няма смисъл да се "плашат" някои хора с ужасните последици от болестта, защото здравият човек сам разбира това. Но ако ирационалният страх от ваксинацията е по-силен от възможността да умре от болест, тогава думите няма да го убедят.

Психологът отбеляза, че човек сам трябва да преодолее страха си. А близките хора могат да му окажат подкрепа до степен, в която той се нуждае. Но не може да бъде накаран другия човек да не се страхува.

"Важно е да не се стремите да се отървете от страха, а да се научите да приемате страха си като естествена проява на живота и да предприемате необходимите действия въпреки него. В крайна сметка смел и решителен човек не е този, който не чувства страх и не се страхува от нищо, а този, който знае как да го преодолее, който въпреки страха си отива и прави каквото трябва", добави Чернов, цитиран от "Фокус".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК