КНДР завива на 180 градуса: Ким Чен-Ун "топи ледовете" с писма до Южна Корея

Двете страни преоткриха горещите линии помежду си

27.07.2021 | 16:12 Редактор: Елеонора Танева
КНДР завива на 180 градуса: Ким Чен-Ун

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин се договориха чрез писмена кореспонденция да възстановят отношенията, подобрявайки перспективите за пробив в продължителния застой при ядрените преговори.

Двете страни публикуваха привидно съгласувани изявления, призоваващи за помирение на полуострова, а държавните медии в Пхенян заявиха, че са се съгласили да "направят голяма стъпка за възстановяване на взаимното доверие". 

И двете страни преоткриха горещите линии помежду си, които бяха прекъснати преди година. Тогава режимът на Ким символично взриви комуникационния офис, финансиран от правителството на Мун.

Опитът за размразяване на отношенията беше направен на 68-ата годишнина от примирието, което сложи край на бойните действия в Корейската война от 1950-53 г. Но това остана конфликт, който никога не приключи. 

От администрацията на президента на Южна Корея съобщиха, че не е обсъждано евентуалното провеждане на среща на върха между Мун и Ким.

Тъй като преговорите за разоръжаване са в застой, Ким присъедини към своя арсенал ядрени ракети, които могат да достигнат до САЩ, увеличавайки своето влияние, ако преговорите се възобновят.

Южнокорейските военни също заявиха, че планират да възстановят редовната комуникация със северните сили. Те ще обменят информация два пъти на ден, в 9 часа сутринта и 4 часа следобед, включително и подробности за незаконния риболов в Жълто море. Това се казва в изявление на южнокорейската армия, информира bloombergtv.bg.

Всеки акт на помирение може да бъде подложен на незабавен тест следващия месец, когато силите на САЩ и Южна Корея трябва да започнат годишни военни учения, които режимът на Ким определи като подготовка за война.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК