Китай одобри седма ваксина срещу Ковид-19, ефективността ѝ е почти 100%

Може да неутрализира различни варианти на новия коронавирус

10.06.2021 | 15:41 Редактор: Тодор Петров
Китай одобри седма ваксина срещу Ковид-19, ефективността ѝ е почти 100%

Китай одобри седмата разработена в страната ваксина срещу Ковид-19. Тя е дело на Института по биомедицина към Китайската академия за медицински науки.

Данните от първа и втора фаза на клиничните изследвания са показали, че ваксината е безопасна и ефективна, предизвиквайки бързо имунен отговор. На 14-ия ден след втората доза степента на сероконверсия на неутрализиращи антитела и S-протеина на SARS-CoV-2 е достигнала съответно 96% и 99,33%. 

Изследванията също така показват, че антителата, предизвикани от ваксината, могат да неутрализират различни варианти на новия коронавирус, информира радио "Китай".

Ваксинирането изисква две дози с интервал от две до четири седмици за изграждане на имунитет при реципиентите. Очаква се производственият капацитет да достигне 500 милиона до 1 милиард дози годишно.

Това е петата неактивирана ваксина срещу Ковид-19, получила официално одобрение в Китай, което ще увеличи производствения капацитет на този тип ваксини в страната до около 6 милиарда годишно - достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК