СЗО: 200 000 палестинци се нуждаят от здравна помощ след конфликта в Газа

Ситуацията е нестабилна, организацията остава загрижена

02.06.2021 | 23:27 Редактор: Десислава Атанасова
СЗО: 200 000 палестинци се нуждаят от здравна помощ след конфликта в Газа

Световната здравна организация предупреди за "огромни здравни нужди" в окупираните палестински територии след конфликта от миналия месец между Израел и ислямистката група „Хамас“.

"СЗО засилва реакцията си, за да осигури здравна помощ за почти 200 000 нуждаещи се хора в окупираните палестински територии", които включват Западния бряг, се казва в изявление на регионалния офис на СЗО за Източното Средиземноморие.

"Ситуацията е нестабилна. СЗО остава загрижена и призовава за безпрепятствен достъп на важни доставки и персонал, свързани с хуманитарните дейности, до Газа и насочване на пациенти извън Газа, когато е необходимо", предупреди Рик Пеперкорн от СЗО, пише БГНЕС.

Напрежението между Израел и палестинците се превърна в 11-дневен обмен на ракети от Газа и опустошителни израелски въздушни удари миналия месец.

Израелските удари  убиха 254 палестинци, включително 66 деца, както и някои бойци, казват властите там. Огънят от палестински бойци отне живота на 12 души в Израел, включително едно дете, тийнейджър и израелски войник.

"Над 77 000 души са вътрешно разселени и около 30 здравни заведения са повредени" в бойните действия, се казва в изявлението на СЗО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Българинь
преди 2 години
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло. Сигнализирай за неуместен коментар