Това е "Хамас" - безпощадната организацията, която управлява Ивицата Газа

Кои са съюзниците на групировката и откъде идва финансирането ѝ?

22.05.2021 | 07:12 Редактор: Десислава Атанасова
Това е

"Радикално-ислямска" - германските медии често използват това понятие, когато пишат и говорят за организацията "Хамас". Но в хода на последната ескалация на напрежението в района за нея все по-често се говори като за ислямистка терористична организация.

Повечето западни държави дават именно тази оценка. Изключение правят Норвегия и Швейцария. Позовавайки се на това, че са неутрални, двете държави поддържат контакти с "Хамас". Но някои други държави стигат значително по-далеч в подкрепата си за тази организация.

Основаването на "Хамас"

"Хамас" беше основана през втората половина на 80-те години и още от самото начало е в опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Спори се дали "Хамас" не е била създадена дори с паричната подкрепа на израелското правителство, с цел да бъде противовес на ООП – сценарий, който и двете страни днес категорично отричат.

За разлика ООП, "Хамас" отрича правото на съществуване на Израел. На емблемата на движението са изобразени Куполът на Скалата на Храмовия хълм в Ерусалим, както и очертанията на една палестинска държава, включваща и територията на Израел.

През 1993 година в рамките на мирния процес от Осло Ясер Арафат сключи мир с Израел и прекрати първата палестинска интифада. Хамас тогава не призна тази историческа стъпка и продължи да извършва нападения срещу израелска територия. През 2006 година "Хамас" дори спечели абсолютно мнозинство на изборите в ивицата Газа, което година по-късно заздрави с една операция, носеща белезите на преврат. На Западния бряг управлява умерената партия "Фатах" на Махмуд Абас. С други думи палестинските територии са разделени не само географски, но и в политическия смисъл на това понятие.

Тактиките на "Хамас"

От ивицата Газа "Хамас" постоянно организираше нападенията си срещу Израел, които представяше като „самоотбрана“. На три пъти дотук тези атаки прерастваха в открит военен конфликт с израелската армия: през 2008/2009; през 2012 и през 2014 година, пише "Дойче Веле".

[sc: relatedarticles ids:227071

Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в света, граничещ на юг и на изток съответно с Израел и Египет, а на запад - със Средиземно море. До голяма степен ивицата е икономически изолирана от света. Голямата част от населението живее в крайна бедност и е зависимо от хуманитарна помощ. Под натиска на бившия американски президент Доналд Тръмп тези помощи бяха силно орязани. 

При атаките си срещу Израел, "Хамас" използва местното население в ивицата Газа като жив щит. Ракетите често се изстрелват от гъсто населени квартали, а командните щабове се помещават в жилищни сгради. "Хамас" редовно прокарва подземни тунели към Египет, през които в ивицата Газа се доставят нелегални оръжия. Египетското правителство обаче няма никакъв интерес да толерира тази практика.

Съюзници от чужбина

Един от най-важните спонсори и съюзници на "Хамас" е Катар. През 2012 г. емирът на Катар стана първият държавен глава, посетил ръководството на "Хамас" в Газа. Малката държавица от Персийския залив досега е превела на палестинците повече от 1,5 милиарда евро. Израел обаче се надява, че Катар, също както редица други арабски държави, ще се присъедини към споразумението „Авраам“, създадено по инициатива на Доналд Тръмп, и също ще установи дипломатически отношения с Израел.

Друг ключов съюзник на "Хамас" е Турция. Непосредствено преди новата ескалация на насилието президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща на ръководството на "Хамас" подкрепата на своята страна.

Съществуват и други спонсори на "Хамас" - сред тях има редица неправителствени инициативи и сдружения, включително и някои от Германия. Според списание "Шпигел“, събираните в Германия дарения за Хамас достигат милиони евро.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК