Токсични химикали в кърмещи жени, изследвани в САЩ: Има ли повод за притеснение?

Те могат да доведат до проблеми в ендокринната система

31.05.2021 | 20:41 Редактор: Юлия Христова

Учени откриха токсични химикали в кърмата на майки, при изследване в САЩ. Има ли повод за притеснение?

Преди малко повече от месец Петя и съпругът и приветстват малката Виктория в семейството си. Петя признава, че не е имала никакво колебание дали да кърми дъщеря си. 

"Както на мен, предполагам и на всички майки най-важното ни е детето да получава това, което му е необходимо, а кърмата е нещо, което дава всичко на детето, за да може да се сдобие с имунна система", каза Петя.

Оказва се обаче, че в кърмата има следи от вредни химикали. Това показва актуално проучване на Американската организация Toxic-free-future.

"Това, което направихме е да вземем проби от 50 майки от щата Вашингтон, които раждат за първи път, след което изследвахме млякото за наличие на PFAS. Открихме ги в 100% от пробите", посочи директорът на  Toxic-free-future Ерика Шредер. 

PFAS са агенти с широко приложение в химическата и нефтопреработвателната промишленост. Използват се в производството на тефлонови тигани, спрейове за отстраняване на петна, текстилни материали и много други

"Те се натрупват в телата ни, а някои от тях са токсични при ниски нива на излагане", допълни Шредер. 

PFAS химикалите могат да доведат до проблеми в ендокринната система, аномалии в  растежа на децата и до увреждане на някои органи при бъдещите майки. 

"Един от ефектите върху здравето на децата, за който сме наистина загрижени, е увреждането на имунната система. Проучванията показват, че децата, които са били изложени на въздействието на PFAS, не са способни да създадат силен имунен отговор към ваксините, а в момента това е по-важно от всякога", подчерта още тя.  

Макар и първоначалните резултати от проучването да са тревожни, лекарите са на мнение, че е рано за крайни заключения. Едно е сигурно обаче, специалистите зад Океана, както и тези у нас, съветват майките да не се отказват от кърменето.  

Въпреки всичко, опасността остава, предупреждава Европейската агенция по безопасност на храните. От Брюксел заявиха за Bulgaria ON AIR, че в момента комисията преразглежда списъка с вредни вещества. А Петя вече търси алтернативни продукти, които не съдържат PFAS химикали, за да е сигурна, че малката Виктория ще расте здрава. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК