Внимание: Преяждането със суперхрани може да бъде опасно

Авокадото причинява напълняване, канелата може да има токсичен ефект

23.05.2021 | 11:28 Редактор: Тодор Петров
Внимание: Преяждането със суперхрани може да бъде опасно

Със суперхраните трябва да се внимава, защото водещият показател е количеството. Когато консумирате прекалено много от която и да е храна, било то и една от най-полезните, рискове за здравето има, както би могло да има и странични ефекти.

Сайтът Brightside решава да провери максимата „отровата е в количеството“ и да установи кои са негативните ефекти от преяждането с някои суперхрани.

Броколите могат да раздразнят червата

Броколите са суперхрана, богата на хранителни вещества и бедна на калории. Прекрасен източник са на витамин С, растителни протеини, калий. Те обаче са и изключително богати на фибри, което от една страна е добре за храносмилателната система, но от друга може да предизвикат храносмилателни смущения, ако бъдат консумирани прекалено много. Твърде голямото количество фибри може да предизвика газове, подуване, болки, диария.

Преяждането със сьомга може да разреди кръвта

Сьомгата е суперхрана, която е богат източник на полезни протеини, мазнини и омега-3. Тя е един от най-здравословните избори, които можете да направите, но преяждането с нея може да окаже въздействие върху тромбоцитите в кръвта, като това блокира възможността за нормално съсирване. Сьомгата е и една от рибите с високо съдържание на живак. Когато консумирате твърде много сьомга наведнъж, организмът ви може да се пренасити с опасния метал.

Авокадото причинява напълняване

Трупането на мазнини не се случва само при консумация на рафинирани въглехидрати и пържени мазни храни. Случва се и при злоупотреба с полезни суперхрани, каквото е авокадото. То е калорично и много богато на полезни мазнини, които обаче в големи количества предизвикват напълняване. Иначе авокадото е полезно заради наличието си на витамин К, фолиева киселина, витамин Е, омега-3, фибри. Има противовъзпалителен ефект и е полезно за сърдечносъдовата система. Но в големи количества може да причини и храносмилателни проблеми.

Канелата може да има токсичен ефект

Канелата се счита за суперхрана заради свойствата си да балансира кръвната захар и заради богатото наличие на антиоксиданти в нея. Тя е смятана за полезна в борбата със сърдечносъдовите и раковите заболявания. Има ускоряващ метаболизма ефект.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК