Картофите - суперхрана, намаляват стреса и понижават холестерола

Те допринасят за ускоряване на оздравяването

24.03.2021 | 10:24 Редактор: Искра Ангелова
Картофите - суперхрана, намаляват стреса и понижават холестерола

Картофите са не просто вкусен и любим зеленчук на милиони хора по света. Те могат да бъдат определени и като истинска суперхрана, защото са изключително богати на ценни вещества, заради които заслужават специално място на трапезата.

Въпреки че картофите са избягвани от много хора, защото са смятани за врагове на тънката талия, те не заслужават тази съдба. Важно е количеството, което консумирате, защото избягването им лишава организма от ценни хранителни вещества.

Картофите са със среден гликемичен индекс със стойност около 50. Това ги прави допустими за консумация от диабетици, както и хора, борещи се с наднормено тегло.

Картофите са отличен източник на:

Витамин С;
Витамин А;
Желязо;
Калий;
Витамин В6;
Фолати;
Ниацин;
Магнезий;
Фосфор;
Цинк;
Почти не съдържат мазнини, натрий и холестерол.

Защо можем да наречем картофите суперхрана?

Допринасят за ускоряване на оздравяването

Благодарение на богатото наличие на витамин С в състава си, картофите могат да допринесат за скъсяване периода на оздравяване при вирусни и други инфекции. Една порция картофи от 100 грама осигурява приблизително 45% от необходимите нужди на организма от витамин С.

Помагат в храносмилането

Картофите са много богати на фибри. Те са сложни въглехидрати, които подпомагат нормалното протичане на храносмилателните процеси в стомаха и червата, което от своя страна подпомага усвояването на хранителните вещества от организма. Фибрите помагат и да се чувствате сити за по-дълго, понижават холестерола и кръвната захар.

Дават сила

Картофите са богати на желязо. То е важен елемент не само за образуването на червени кръвни клетки и преноса на кислород в кръвта, но и за усещането за сила и енергия.

Намаляват стреса

Наличието на витамин В6 в състава на картофите допринася за обновяване на клетките и поддържане на здрава нервна система. Той намалява стреса и стимулира подобряването на настроението.

Понижават кръвното налягане

Фибрите и калият в картофите са много важни за контрол на кръвното налягане. Комбинацията от сложните въглехидрати и важния за сърдечносъдовата система минерал са добър помощник в балансиране стойностите на кръвното.

Картофите могат да понижат холестерола

Консумацията на картофи може да ви помогне да понижите нивата на холестерола в кръвта си благодарение на фибрите в тях. Те подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което подпомага не само обмяната и усвояването на глюкозата, но и на мазнините в тялото.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК