Защо сладкият картоф е много по-полезен от обикновения?

Той съдържа полезни въглехидрати

26.02.2021 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Защо сладкият картоф е много по-полезен от обикновения?

Пролетта е идеалното време за пречистване на организма и започване на диета с цел сваляне на излишните килограми, натрупани през зимата. Има най-различни менюта, които може да разгледате, но е препоръчително да съобразите вашето със състоянието ви в момента и да се консултирате със специалист. Също така комбинацията с някакъв вид спорт е предпоставка за по-добри резултати.

В последно време все повечето успешни режими са с по-ниско съдържание на въглехидрати. Това означава, че се ограничава приемът на тестени изделия, ориз и картофи, като се набляга на храни за изгаряне на мазнини като зеленчуци и такива с високо съдържание на фибри.

Сладкият картоф е много по-полезен от обикновения. Освен че съдържа по-малко въглехидрати, той има още много ценни свойства за организма в режим на отслабване. Ето защо е добре да го консумирате поне 1-2 пъти седмично. Диетата с него включва и други храни за изгаряне на мазнини – като кисело мляко и зеленчуци и храни с високо съдържание на фибри.

Как сладкият картоф помага в отслабването?

Нискокалоричен зеленчук

Един средно голям сладък картоф (около 100-130 г) съдържа само 100-120 калории. А поддържането на отрицателен енергиен баланс – похапване на по-малко калории и изгарянето на повече през деня, е един от основните фактори, които насърчават намаляване на теглото.

Консумацията на сладък картоф през деня дава енергия и същевременно засища. Той съдържа диетични фибри – около 4-5 г на един, които създават нещо като гелообразна мрежа в стомаха, която носи чувството на ситост и помага за придвижването на храната през червата, също така предотвратява преяждане.

Един сорт сладък картоф – лилавият, има голямо количество нишесте. Попаднало в тялото, то освобождава мастни киселини с къса верига, които стимулират секрецията на пептидни хормони. Така човек не изпитва нужда от прием на повече калории и може да загуби тегло постепенно.

Съдържа полезни въглехидрати

Все пак, дори и да сте свалили няколко килограма и искате да постигнете още през пролетта, не бива да пренебрегвате напълно въглехидратите. Тялото има нужда от тях, за да извършва нормално функциите си. Ето защо не всички от тях са вредни.

Сладкият картоф е по-скъп от обикновения, но и по-голям на размер, трябват ви 2 за едно готвене, за да си набавите здравословна доза полезни въглехидрати и диетични фибри за деня. Така ще изкачвате стълбите без проблем, ще имате сила за джогинг в парка или по-тежка физическа работа.

Той е с нисък гликемичен индекс

Следенето на гликемичния индекс на храните също е много важно в борбата с излишните килограми. Особено при тези, които прекаляват с вредните храни, от които лесно се пълнее. Те повишават захарта след хранене и могат да станат причина за появата на инсулинова резистентност, дори диабет тип 2, пише Stylecraze.

Макар сладките картофи да са сладки, техният гликемичен индекс е по-нисък от този на обикновените. При варените, например, варира между 44 и 61, докато при печените той се вдига на 80-90. Така че, може да ги включите в режима си, без да се притеснявате от прекален скок на кръвната захар.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК