Ръжен хляб за закуска - защо е полезен за здравето?

Експерт отрече твърдението, консумацията на хляб е причина за наддаване на килограми

21.02.2021 | 13:05 Редактор: Радостина Димитрова
Ръжен хляб за закуска - защо е полезен за здравето?

Редовната консумация на ръжен хляб помага за предотвратяване на заболявания и, противно на общоприетото схващане, не води до затлъстяване. Това съобщава Московската градска информационна агенция с позоваване на Марина Костюченко, директор на Научноизследователския институт на хлебната индустрия.

Експертът отрече твърдението, консумацията на хляб е причина за наддаване на килограми, предаде БГНЕС.

“Хапвайки парче черен или ръжен хляб за закуска, няма да качите нито килограм, нито дори грам. Хранителната му стойност е ниска, една цяла питка съдържа 250-500 килокалории”, каза тя.

Специалистът обясни още, че съдържанието на диетични фибри в хляба от ръжено брашно е по-високо, отколкото в зеленчуците и плодовете, ръжeните протеини са по-пълноценни по аминокиселинен състав, а желязото е три пъти повече, отколкото в говеждото.

“Постоянната консумация на такива продукти допринася за запазване на здравето и предотвратяване на сърдечно-съдови и други заболявания”, каза Костюченко.

По-рано бе съобщено, че честата консумация на яйца може да увеличи риска от смърт. Факт е, че този продукт съдържа голямо количество мазнини и холестерол, които увеличават риска от инфаркти и други здравословни проблеми. Учените призоваха населението да спре да яде често яйца, особено жълтъци. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК