Хиляди палестинци се върнаха по домовете си, за някои вече няма вкъщи (+СНИМКИ)

Над 250 души бяха убити по време на продължилия 11 дни конфликт

22.05.2021 | 09:52 Редактор: Тодор Петров
Хиляди палестинци се върнаха по домовете си, за някои вече няма вкъщи (+СНИМКИ)

Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа, часове след като влезе в сила прекратяването на огъня между Израел и палестинските бойци. Хиляди палестинци се върнаха по домовете си, за да намерят сцени на опустошение. Властите заявиха, че възстановяването може да отнеме години.

Световната здравна организация призова за създаването на коридори за евакуиране на ранените хора.

Над 250 души бяха убити по време на продължилия 11 дни конфликт, повечето от тях в Газа. Над 100 от жертвите са жени и деца. Израел твърди, че над 225 са убитите палестински бойци. 13 са жертвите от израелска страна, сред които и 2 деца.

Камиони на различни хуманитарни агенции, включително свързаните с ООН, започнаха да доставят необходимите лекарства, храна и горива в Газа, след като Израел отвори отново пропускателния пункт Керем Шалом.

Над 100 хиляди души избягаха от домовете си в района, който е под контрола на групировката Хамас. Близо 800 хиляди души нямаха достъп до водопроводна вода, съобщи агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ, цитирана от БНР.

Палестинските власти заявиха, че десетки милиони долари ще бъдат необходими за възстановяването на и без това бедния анклав, който също така страда от кризата с Ковид-19.

От години Газа е обект на ограничения за преминаването на хора и стоки от страна на Египет и Израел, като и двете страни се позовават на опасения относно оръжията, достигащи до "Хамас".

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че неин приоритет е да открие и да помогне на десетките хиляди хора, напуснали домовете си, и спешно се нуждае от 38 милиона долара. Министерството на жилищата в Газа заяви, че 1800 домове са негодни за живеене, а 1000 са били унищожени.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК